Son birkaç haftada Fed kararlarına odaklanan yurtiçi piyasalar, geçen hafta Salı günü, İstanbul merkezli operasyon haberi ile düşüşe geçti. Operasyonda gözaltına alınanlar arasında Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan ve bazı bakan çocuklarının olması Borsa İstanbul 100 endeksi üzerinde ağırlığı yüksek Halkbank hisselerinde güçlü satış baskısı oluştururken, operasyona ilişkin belirsizlikler ve Fed'in parasal genişlemeyi aylık 85 milyar dolardan 75 milyar dolara düşürme kararı da satışların genele yayılmasına neden oldu.

- Halkbank'ın piyasa değeri 20 milyar lira sınırından 15,4 milyar liraya kadar geriledi

Halkbank hisseleri 16 Aralık kapanışının ardından operasyon haberleri ile ilk üç günde yüzde 22'yi aşan oranda değer kaybederken, piyasa değeri de 4,4 milyar lira düştü. Operasyon ve Fed kararı öncesinde 19,8 milyar lira piyasa değerine ulaşan Halkbank, 3 günde 15,4 milyar dolara kadar geriledikten sonra gelen tepki alımlarıyla bu haftanın ilk işlem gününde 16,2 milyar dolar seviyelerinde dengelenme çabasında.

Operasyon ile gözaltına alınan kişiler arasında Bakan Erdoğan Bayraktar'ın oğlunun ve iş adamı Ali Ağaoğlu'nun da olması TOKİ ve Ağaoğlu ile ortak yürütülen projeleri nedeniyle Emlak Konut GYO başta olmak üzere Gayrimenkul sektörünü de olumsuz etkiledi. Emlak Konut GYO'nun toplam piyasa değeri, operasyonun ardından yaklaşık yüzde 22 oranında değer kaybettikten sonra gelen tepki alımlarına karşın bugün operasyon öncesine göre yüzde 17 aşağıda işlem görüyor. Borsa İstanbul GYO sektör endeksi de geçen hafta yüzde 14'ün üzerinde değer kaybederken, pazartesi günü itibariyle 16 Aralık'a göre değer kaybı yüzde 13 seviyelerinde bulunuyor.

- Borsa İstanbul'da toplam piyasa değeri 520 milyar liranın altına geriledi

Aynı dönemde operasyona ilişkin belirsizlikler ve Fed kararının faiz ve döviz kurları üzerinde yarattığı baskı nedeniyle satış baskıları Borsa İstanbul'un geneline yayılırken, BIST 100 endeksinin kaybı yüzde 9'a yaklaştıktan sonra bugün ilk seansta 16 Aralık'a göre yüzde 8,17 kayıpla 69.000 puan seviyelerinde denge bulmaya çalışıyor. Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değerleri Fed ve operasyon öncesine göre, 557 milyar liradan 41 milyar liralık düşüşle bugün ilk seans kapanışında 516 milyar liraya kadar geriledi.

- "Halkbank karlılığını önümüzdeki dönemde de devam ettirebilecek mi?"

Konuyla ilgili AA muhabirine değerlendirmede bulunan Garanti Yatırım Bankacılık Analisti Recep Demir, bir taraftan Halkbank'ın açıklamalarında yaptıkları işlemlerin tamamının kurallar dahilinde gerçekleştiğini diğer taraftan da bazı suçlamaların varlığını ifade ederek, bu ortamda değerleme yapmanın zorluğuna dikkati çekti.

Halkbank ile ilgili olarak yatırımcılar açısından gelecek 1-1,5 aylık bir belirsizlik ortamının tedirginliğe yol açtığını belirten Demir, "Yeni yönetim mi gelecek? İsnat edilen suç şahsi mi değil mi? Bunlar öğrenildikten sonra daha iyi karar verilecek. Yatırımcının kafasında 'Halkbank karlı bir banka. Önümüzdeki dönemlerde bu karlılığı sürdürebilecek mi? Sorusu var. Banka önümüzdeki çeyreklerde daha iyi karlar açıklarsa bu sorular bir şeklide bertaraf edilmiş olacak. O zamana kadar Halkbank hissesinde artan bir volatilite bekleyeceğiz" dedi.

Halkbank'ın yüzde 50'ye yakınının halka açık olduğunu ve halka açık kısmın da yüzde 80-85'inin yabancı yatırımcılara ait olduğunu aktaran Demir, Halkbank hisselerinden çıkan fonların diğer banka hisselerine geçebileceğine dikkati çekti.

- "Operasyon, 2014 yılındaki seçimlere ilişkin politik tedirginliği artırdı"

Turkish Yatırım Araştırma Bölüm Başkanı Baki Atılal da Fed'in varlık alım programını azaltma beklentilerinin ağırlık kazanmasının beklendiği bir dönemde İstanbul merkezli operasyon ile başlayan karmaşa, Türkiye'de 2014 yılındaki Mart ayındaki yerel seçimler ve Ağustos ayındaki Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yarattığı kısmi tedirginliğin biraz daha artmasına neden olduğunu belirtti.

Bu süreçte Türkiye'nin risk primi olarak adlandırılabilecek CDS priminin yüzde 15,10, gösterge tahvil faizinin de yüzde 6,90 artış gösterdiğine dikkati çeken Atılal, "2,05'lerden düşüşe geçer beklentisine sahip olunan dolar/TL paritesi de 2,09'lara yükseldi"

Atılal, özellikle Halkbank ve Emlak Konut GYO hisselerinde yabancı payının yüksekliği ve şirketlerin değer kaybının faaliyetlerinden değil, yapılan operasyon kapsamında yöneticilerinin gözaltına alınmasından kaynaklanmasının sıkıntının ana nedeni olduğunu kaydetti.

Geçen hafta operasyonlar başka bir safhaya geçecek mi tedirginliğinin bu hafta kısmen azalmış olmasına karşın operasyon ve yarattığı tedirginliğin 2014 yılına yönelik beklentilerin olumsuz yönde revizyonuna neden olabileceğini söyleyen Atılal, değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Ekonomik cephedeki zorlukları da dikkate aldığımızda son gelişmeler bizim unuttuğumuz ve yeniden ortaya çıkan politik risk algısının doğmasına neden olabilir. Buna paralel olarak da borçlanma maliyetlerimiz artabilir, lira zayıflamaya devam edebilir."

- "Operasyonun kişiler bazında kalması alım fırsatı yaratabilir"

ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut ise Halkbank hisselerinin 19 Aralık'ta 12,30 dip seviyesini gördükten sonra toparlanma eğiliminde olduğunu belirterek, "Zaten diğer banka hisselerine göre iskontolu işlem gören Halkbank hisselerinin yüzde 22 değer kaybı ile iyice ucuzlamış olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Operasyonun sadece Genel Müdür bazında kalması durumunda ve belirsizliklerin ortadan kalkması ile önümüzdeki günlerin hissede alım fırsatı yaratabileceğini vurgulayan Karabulut, bankadan gelen son açıklamalarda "kaynağı ve mahiyeti belirsiz transfer işlemi gerçekleştirilmemiştir ve banka hiçbir hukuksuz ticari işleme taraf olmamıştır" açıklamalarının operasyonun kişiler bazında kalabileceği izlenimi yarattığını söyledi. Karabulut değerlendirmesine şöyle devam etti:

"Halkbank konusunda dikkat edilecek husus, bankaya ceza konusunda (ulusal ya da uluslararası) spekülasyonların yapılması halinde hisse üzerinde tekrar bir satış dalgası görülebilir. Bu açıdan yatırımcıların operasyon ile ilgili gelecek açıklamaları takip etmeleri faydalı olacaktır."