Vergi affı yasasından yararlanıp, devlete olan borçlarını yeniden yapılandıran 2 milyon kurum ve kişi, taksitlerini ödemedi. Vergi barışı yasası ile 40 milyar lira gelir bekleyen hazine 17 milyarda kaldı. Borçlarını taksitlendiren ancak daha sonra ödemeyenler arasında 500 belediye de bulunuyor.

Bu nedenle yeni bir af daha getirildi. 6111 sayılı ‘’Vergi barışı affı’’ yasasına uymayanlara bir hak daha verilecek. 611 sayılı yasa ile kişi ve kurumların başta vergi ve sigorta primi olmak üzere, devlete olan tüm borçları taksitlendirilerek yeniden yapılandırılmıştı. Ancak taksitlerini ödemeyenler bu kanundaki haklarını kaybetti. TBMM’den geçen yeni yasa ile bu hakkını kaybetmiş olanlar 4 ay içinde borçlarını yeniden yapılandırır ve gecikme zammını da öderlerse tekrar kapsama alınacaklar.

500 BELEDİYE KAÇTI
İlk yasa için müracaat ederek, borçlarını yapılandıranlar arasında 2 bin belediye de bulunuyor. Ancak bu belediyelerden 500’ü daha sonra taksitlerini ödemedi ve haklarını kaybetti. 6111 sayılı yasanın 5 milyon 250 bin mükellefi kapsadığı ve 40 milyar liralık yeniden yapılandırma sağlandığı bildirildi. Ancak bugüne kadar bu miktarın 17 milyar lirası tahsil edilebildi.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ‘’ 2 bin belediye bu yasadan yararlanmış. Ama 500 belediye ödemeleri ihlal etmiş’’ dedi.

AKP Bitlis milletvekili Vedat Demiröz de ‘’6111 sayılı yasa, 5 milyon 250 bin mükellefi kapsadı. 40 milyar liralık taksitlendirme yapıldı. Şu ana kadar da yüzde 40 oranında ve 16-17 milyar lira tahsil edildi. Taksitlerini atlayan, cari dönemin vergi borçlarını ödeyemeyenler için yeni bir kolaylık getirildi. Dört ay içerisinde geçmiş borçlarını yasal faiziyle beraber ödeyenler, tekrar sistem içerisine alınacak ‘’ dedi.