Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, “Türkiye son global krizinden sonra 27 çeyrektir ortalama yüzde 5 büyümeyi başardı. Orta Vadeli Programda açıkladığımız gibi Türkiye 2016 yılında yüzde 3.2 büyümeyi hedeflemektedir” dedi.
Bakan Zeybekci, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda 2017 Merkezi Yönetim Bütçe ve 2015 Kesin Hesap Kanun Tasarısı görüşmelerine katıldı. Zeybekci, yaptığı konuşmada, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’nin kudretinden bir şey yitirmediğini vurgulayarak,”Bugün onun kurduğu Cumhuriyet ve her türlü alçaklık, alçakça saldırı ve her türlü tehdit unsuruna rağmen kudretinden bir şey kaybetmemiştir. Bu durumu ilelebet sağlamak, bu meclisin çatısı altında bulunan bizlerin ve bu aziz milletin evlatlarının borcudur. Gazi Mustafa Kemal’in o yokluk günlerinde bir kibrite, tuza her şeye muhtaç olduğu günlerde ortaya konulan destansı, ekonomi ve sanayileşme devrimini altını çizmek istiyorum. Türkiye olarak hakikaten yedi düvelin saldırısından zaferle çıkmış, genç nüfusunun birçoğunu kaybetmiş, hemen hemen sıfır sermaye birikiminde olan ülkenin sanayileşme anlamında, demir-çelikte ulaşımda, demiryollarında gıda tekstil birçok alanda öncelikli olarak devlet yatırımlarıyla Türkiye’nin sanayileşmesini başlatması ancak ve ancak 1950’lerde o kuruluşların belirli bir seviyeye gelmesi, onların oluşturduğu kümelenmeyle, uygun iklimin oluşmasıyla özel sektörün doğmasının temelleri atılmıştır” ifadelerini kullandı.
15 Temmuz başarısız darbe girişimiyle Türk tarihine altın harflerle demokrasi tarihi ve ekonomi destanı yazıldığına dikkat çeken Zeybekci şunları söyledi:
“Bu menfur saldırının sadece siyasi değil, ekonomimizi de hedef aldığı ortadadır. Ancak biz hükümet olarak, ekonomimize duyulan güven ortamının daha da kuvvetlendirecek, piyasada uygulamalarımızı destekleyecek adımlar atmayı sürdürüyoruz. Reel sektörümüzün iş ve yatırım kararlarını etkileyecek olumsuzluk vuku bulmadı. 15 Temmuz’dan sonra ilk haftada yabacıların 524 milyon dolarlık net varlık çıkışı yaptığını görüyoruz. İlk bir aylık süre zarfında toplamda 259 milyon dolar net menkul kıymet çıkışı oldu. Bugün geldiğimiz noktada, Ekim sonu itibariyle yabancıların net çıkışı toplamda 112 milyon dolar olmuştur. 15 Temmuz’dan sonra Borsa İstanbul’a giren yabancı net girişi bir milyar doların üzerindedir.”
Bakan Zeybekci, “Türkiye’nin 2015 yılında yüzde 4 büyümüştür, 2016 yılının ilk yarısında yüzde 3.9 seviyesinde büyüyecek. Türkiye son global krizinden sonra 27 çeyrektir ortalama yüzde 5 büyümeyi başardı. Orta Vadeli Programda açıkladığımız gibi Türkiye 2016 yılında yüzde 3.2 büyümeyi hedeflemektedir” dedi.
Cari açıkla ilgili olarak Zeybekci, “2015’te senelik olarak yüzde 26.1 geriledi, 32.1 milyar dolara düştü. 2016’da bu ivme devam edecek. 2016 yılında şu ana kadar cari açığımız yüzde 4.9 gerileyerek 23.5 milyar dolar düştü ve 2016 yılı sonu itibariyle cari açığın yüzde 4.3 olmasını öngörüyoruz” şeklinde konuştu.
Ticaretteki gelişmelere ilişkin Zeybekci, “2016 yılında miktar bazı4nda ihracatımız geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4.3 oranın6da artış kaydetmiştir. 3025 yılında toplam mal ve hizmet ihracatımızın 200.9 milyar dolar, ithalatımızın ise 228 milyar dolar olduğunu görüyoruz. Türkiye dış ticaret hacmini yaklaşık olarak 4550 milyar dolar seviyesine doğru yaklaştırmıştır. Bu yaklaşımla ithalatın ihracatı karşılama oranı yüzde 88 seviyelerine gelmiştir” diye konuştu.
(İHA)