İnsan vücudunda omurgalar arasında bulunan disklerin herhangi bir sebeple kayması ya da yırtılması sebebiyle oluşacak rahatsızlık, bel fıtığıdır. Diskleri bu denli zorlayacağınız şeyler genellikle zorlama, düşme ya da herhangi bir ağır bir şeyi kaldırmak gibi süreçlerin sonucu olmaktadır.

Herhangi bir zorlamaya dayalı bir nedenden dolayı yırtılmış ya da kaymış olan diskler, bugün bel fıtığı olarak adlandırılırken yırtılan veya zayıflayan bu disklerle ilgili omurilikte oluşturduğu sinirler üzerindeki basınç nedeniyle de şiddetli ağrı ve sancılara sebep olur. Bel, kalça ya da bacak gibi birbirinden farklı bölgelerde bu tip ağırlarla karşılaşmak mümkün olur.

Bel fıtığına neden olan birçok sebep bulunur. Çoğu zaman ailevi veya aktivitelere bağlı olarak riskli faktörler neden olduğu gibi birçok zamanda da bel fıtığına neden olan şey, yaşın getirdiği bazı sorumlulukların dışına çıkmaktır. Çok ağır yükü kaldırmaya çalışmak, bel fıtığı neden olur denilebilir. Genç yaşta da görülebilir bir rahatsızlık olduğu gibi genetik olarak da bu aileden geçebilecek bir şey olabilir.

İnsan vücudunda bulunan omurgaların arasındaki disklerde zayıflamaya neden olan şeylerden biri de aşırı kilodur. Ağır bir yük bindirme nedeniyle zayıflayan, gücünü kaybederek görevini kaybetmiş olan aşırı kilo bugün pek çok şeye sebep olduğu gibi bel fıtığını oluşturur. Aynı zamanda yaşam ve dejenerasyon gibi sebepler de yine bel fıtığı nedenleridir.

Bel Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bel fıtığı belirtileri bir kişide kalça, ayak veya bacaklarda yayılan ağrılar, bel fıtığı olduğunu işaret edebilir. Kas güçsüzlüğü, iktidarsızlık problemleri, çeşitli denge kaybı veya bel ağrısı sorunları, otururken ya da yürürken zorlanma gibi sorunlar genellikle bel fıtığı belirtilerine neden olur.

Bel fıtığı teşhisi konulması için fiziki muayeneden geçmek önemlidir. Buna göre röntgen, BT, CT ve MR gibi taramalardan geçen kişi, bu yüksek çözünürlükteki cihazlar sayesinde problemlerinin tamamını da görmektedir. Fıtık nedeniyle oluşacak herhangi bir omurilik ya da sinir basısı tespiti doğrultusunda da doktor kontrolünde teşhis konulmuş olacaktır.

Bu duruma uygun olarak da günümüzde bel fıtığı ameliyatı olmak gibi süreçlerden geçmek gerekebilir. Cerrahi destek ile tedavi gerekebilir. Ancak bel fıtığının pek çok evresi bulunmakta ve başlangıç evresinde ise bu tip durumlar geçersiz olacaktır. Herhangi bir ilerleme mevcutsa, buna bağlı olarak ameliyat gerekliliği doktorunuz tarafından sizlere paylaşılır