Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, Bireysel Emeklilik Sistemine (BES) 2003 yılından 2013 yılı başına kadar 3 milyon 100 bin kişi girmiş. Devlet katkısı sistemine geçtikten sonra buna 2 milyon kişi daha ilave olmuş ve sayı, bugün itibarıyla 5 milyon 100 bin" dedi.
Başbakan Yardımcısı Babacan, BES’e dahil olan 5 milyonuncu katılımcının tanıtılması amacıyla Rixos Otel’de düzenlenen basın toplantısında bir konuşma yaptı. BES’te emekli olanların sayısının 15 bin civarında olduğunu belirten Babacan, 2013 yılında sistemde önemli değişiklikler yapıldığını hatırlatarak, vergi avantajı sisteminden, doğrudan devlet katkısı sistemine geçildiğini ve bu sayede bütçeden BES’e yaklaşık 3 milyar lira katkıda bulunulduğunu kaydetti.
2003 yılından 2013 yılı başına kadar sisteme 3 milyon 100 bin kişi girdiğine dikkat çeken Babacan, devlet katkısının sistemine geçtikten sonra buna 2 milyon kişi daha ilave olduğunu ifade ederek "Sayı, bugün itibarıyla 5 milyon 100 bin. Demek ki sistemdeki değişiklik işe yaramış ve çok daha geniş kitlelerin BES’e kavuşmasını sağlamış" diye konuştu.
12 milyon katılımcı sayısının da yeterli olmadığını kaydeden Babacan, Türkiye’nin potansiyelinin, özellikle genç nüfusunun BES’in çok daha yaygınlaşmasına müsait olduğuna dikkat çekti.
"2014 yılında rakamları kesin bilmiyoruz, 31 Mart’ta öğreneceğiz ama biz yaklaşık yüzde 3 civarında büyüme elde ettiğimizi düşünüyoruz" ifadesini kullanan Başbakan Yardımcısı Babacan, bütün bu olumsuz tabloda yüzde 3 büyümenin Avrupa’nın en hızlı büyüme oranlarından biri olduğunu vurguladı.
Türkiye’nin tüm gelişmekte olan ülkeler içinde de Avrupa’da da 2014 yılında en yüksek büyüme performansını gösteren ülkelerden biri olacağını vurgulayan Babacan, bunu iyi değerlendirmek gerektiğini ifade ederek, "Cari açığın yüzde 5-6 civarında, henüz rakamlar çok belli değil, biteceği bir yıl olacak inşallah"şeklinde konuştu.
Babacan, amaçlarının hep sürdürülebilir ve dengeli büyüme olduğunu vurgulayarak şunları dedi:
"Emin adımlarla yürüyeceğiz, emin adımlarla büyüyeceğiz ve potansiyel büyümemizi artırmanın çabasında olacağız."
25 öncelikli dönüşüm programının açıklanmayan son grup eylem planlarını bu ay sonunda açıklamayı planladıklarını belirten Babacan, bu yapısal reformlar gerçekleştiğinde Türkiye’nin büyüme oranlarının çok daha yüksek seviyelere çıkacağını vurguladı.
Başbakan Yardımcısı Babacan, yapılan konuşmaların ardından; Bireysel Emeklilik Sistemi’nin 5 milyonuncu katılımcısı Enes Okşan’a, 4 milyon 999 bin 999’uncu katılımcısı Ayşenur İnay’a, 5 milyon 1’inci katılımcısı Mustafa Erdemir’e ve sistemden ilk emekli olan katılımcı Mehmet İhsan Kıdeyş’e isimlerine 50 fidan dikilmesi ile ilgili sertifikalarını verdi. Babacan içinde 300 adet fidan dikildiğine ilişkin bir sertifika sunuldu.
(İHA)