Başbakan Yardımcısı Ali Babacan Türkiye 'nin bu sene külçe altın ihracatının artmasının en önemli sebebinin İran olduğuna dikkati çekti. Türkiye son 9 ayda 6.7 milyar dolarlık altın ithal etti, 10.7 milyar dolarlık da ihracat gerçekleştirdi. Altın ihracatının 6.4 milyar doları İran 'a, 3.2 milyar doları ise Birleşik Arap Emirlikleri 'ne yapldı.

Meclis Plan Bütçe Komisyonu 'nda milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Babacan şunları söyledi:
“Türkiye olarak İran 'dan aldığımız gazın parasını TL olarak İran 'ın Türkiye 'deki hesabına yatırıyoruz. Fakat İran 'ın o parayı dolar olarak kendi ülkesine götürmesi mümkün değil, uluslararası kısıtlamalar, ABD 'nin yaptırımları sebebiyle. Dolayısıyla İran bunu döviz olarak ülkesine götüremeyince, o TL 'yi kendi hesabından çekiyor, altın alıyor piyasadan. Altını kendi ülkesine götürüyor. Nasıl götürüyor bilmiyorum ama işin özü bu. Oraya altın ihracatı aslında bizim doğalgazı almak için ödediğimiz karşılık gibi bir şey oluyor.”
Babacan, Türkiye 'nin altın üretiminin de arttığına işaret ederek, altın üretiminin 2-2.5 milyar dolara ulaştığını belirtti. Külçe altın alıp satmanın sadece katma değerinin milli gelir ve büyüme rakamlarına yansıdığını ifade eden Babacan, toplamda bakıldığında “altın sattık da öyle büyüdük” diye bir şeyin olmadığını kaydetti.

Cari açığın nedeni enerji
Babacan, cari açıkla ilgili eleştirileri de yanıtladı. Bunun en büyük cevabının enerji fiyatlarının içinde olduğunu belirten Babacan, “Bu sene enerji ithalatımız 59 milyar liraya gidiyor. Petrol 110 dolar. 2002 'de 20 küsur dolarlardaydı. Bugün eğer petrol 20 küsur dolarlarda olsaydı, cari açık diye bir sorunumuz yoktu. Burada petrol fiyatları, bizim elimizde olmayan önemli bir etken. Dışarıya enerji konusundaki bağımlılığımız, cari açığın en önemli sebebi. Sadece kendimize yetecek bir petrol ya da doğalgazımız olsaydı, cari açık sıfırlanmıştı” diye konuştu.

'KKDF İLE BİRAZ OYNAYACAĞIZ '
Ali Babacan, özel sektörün dışarıdan borçlanırken KKDF 'den kurtulmak için 366 günlük borçlandığını, bunun da istatistiklerde kısa vadeli dış yükümlükleri olduğundan çok daha fazla gösterdiğini belirterek, ”Biz onu daha uzun süreye yayabilmek için KKDF ile biraz oynayacağız, onun hazırlığını yaptık” dedi.