SON yıllarda hızla gelişen ‘internet tabanlı’ işler içinde en ilginç olanlardan biri de icralik.com oldu. 2008 yılında genç bir üniversite mezunu olarak 6 bin liralık birikimiyle icradan 10-12 bin liralık bir otomobil almak isterken Türkiye’nin icralık düzeniyle tanışan Can Emrah Özoral, bu alandaki ‘network’ boşluğunu görünce tüm icra ihalelerini vatandaşla buluşturmak için internet sitesi icralik.com’u kurdu. Şu anda 296 bin üyesi olan ve 52 kişilik istihdamla geçen yıl 30 milyon dolar ciro yakalayan icralik.com’un Türkiye geneline franchising de vermeye başladığını söyleyen Özoral, şöyle anlatıyor girişimcilik öyküsünü:

6 bin lirayla araba alacaktım

2008’de üniversiteyi bitirmiştim ve İstanbul’a geldim. Önce bir reklamcıda çalışmaya başladım 400 lira maaş alıyordum. Üniversitede bazı organizasyonlar yaparak biriktirdiğim 6 bin lira ile icradan bir araba almak istedim. ‘10-12 bin liralık arabayı icradan 6 bin liraya alabilirim’ diye düşünüyordum. Bir sürü gazete aldım ve ilanlara bakıyorum ama istediğim arabayı bir türlü bulamıyorum. Türkiye’nin bütün yerel ve ulusal gazetelerine ilan veriliyormuş. Ancak İzmir’deki bir gazeteye İstanbul Büyükçekmece’deki icralık ilanı da veriliyordu. Böyle garip bir şey ki İstanbul’daki bir vatandaş İzmir’deki bir yerel gazetede ilanı nasıl görecek de yanıbaşındaki icra ihalesinde haberdar olacak.

Bir domain alıp başladım

Ardından ‘acaba böyle bir internet sitesi var mı’ diye baktım. Devletin bir network’ü olabilir mi ona da baktım ama bulamadım. Aklıma da icralik.com geldi ve domain’i aldım. Sonra elimdeki 6 bin lira ile araba almaktan vazgeçtim ve ‘ben bir iş kurayım’ dedim. Amcama anlatım, o da 6 bin lira verdi ve 12 bin lirayla Büyükçekmece’de 30 metrekare bir ofis tutup bir de internet sitesi yaptırarak başladım.

Kriz başlayınca iş açıldı

Biz siteyi açtık ama gelen giden yok, siteye bakan da yok. 2008 sonunda küresel kriz patladı ve bu yurtiçini de etkiledi. Krizle birlikte ben de icralıkların ne kadar arttığını anlatan bültenler yazıp gazetelere televizyonlara göndermeye başadım. Bir süre sonra beni çağırdılar ve ben de anlatmaya başladım. Bizim siteye de hücum başladı. Hemen ofisi büyüttüm Yeşilyurt’a taşındım ve 12 kişi olduk. Sonra bir bankadan aradılar ve bize yatırım yapabilecek yabancı bir grup bulunduğnu söylediler. Büyük bir ofis aradım. 1 hatfa içinde Koza Plaza’ya kendi ofisimizi satın alarak taşındık. Şu anda 52 kişiyiz. O yatırım bize gelmedi çünkü bizi küçük buldular ama biz de böylece daha büyük olmak gerektiğini anladık. Geçen yıl 30 milyon dolar ciroya ulaştık, 3 milyon dolar kâr ettik. Şu anda 296 bin üyemiz var ve yılda ortalama 10 bin araç ve gayrimenkul bizim müşterilerimiz tarafındana alınıyor. Bazen bize vekaletle aldırıyorlar bazen de bizden bilgileri alıp bizzat açık artırmaya katılıyorlar.

Projeler.com geliyor

ICRALIK.com Yöntim Kurulu Başkanı Can Emrah Özoral, 296 bin üyeli bir network’e ulaşmanın son zamanlarda icralık piyasası dışında da iş getirmeye başladığını belirterek, “Bizim müşteri profili almaya hazır. Büyük bölümü gayrimenkullerle ilgileniyor. Bu yüzden inşaat şirketlerinden ‘lasnman öncesi bizim projeleri sat’ diye teklifler gelmeye başladı. Bize belirli bir indirim yapıyorlar biz de müşterilerimize bu indirimin büyük bölümünü teklif ediyoruz. Bu tür işler o kadar gelişti ki şimdi sadece bu iş için projeler.com’u kuruyoruz” diyor.

81 vilayete franchising ile yayılıyoruz

CAN Emrah Özoral, icralik.com’un üye tabanının Türkiye geneline yaygın olduğunu belirterek şöyle konuşuyor: “Ankara’dan 50 bin, İzmir’den 20 bin, Antalya’dan 15 bin üyemiz var. Şimdi müşterilerimize yerel hizmet verecek bir franchising ağı kuruyoruz. Bu üç ilimiz için anlaştık. İstanbul’dan bir müşterimiz İzmir, Ankara ya da Antalya’daki bir icra ihalesine girmek istiyorsa en ucuz komisyonla hizmet alacak. 81 vilayete yayılmayı düşünüyoruz. Daha çok hukuk bürolarını tercih edeceğiz. Çünkü işin hukuki boyutu çok önemli. Bir de artık imajımız çok daha iyi. İcradan mal almak önceden pek hoş karşılanmazdı. Ancak bizim aslında malı mülkü icraya düşmüş insanlara büyük fayda sağladığmız anlaşıldı. Çünkü önceden kimsenin haberi olmadığı için bu insanların malı üç beş kuruşa satılabiliyordu. Şimdi ise geniş müşteri tabanı sayesinde icra açık artırmalarına ilgi öyle arttı ki mallar piyasa değerine çok yakın satılabiliyor.