Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Türkiye’nin AB üyeliği konusunda ise "Avrupa Birliği standartlarını tutturduktan sonra birliğe tam üye olmuşuz, olmamışız bizim için önemli değil, olmayabiliriz de" ifadelerini kaydetti.
Antalya Belek’te düzenlenen Türkiye-Rusya Medya Forumu’nun açılış konuşması yapan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, daha sonra Türk ve Rus basın mensuplarının sorularını cevaplandırdı. Rus gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Zeybekci, Akkuyu Santrali’nin 20 milyar dolarlık, maliyeti çok yüksek bir proje olduğunu ve bugün gelinen noktada projeyle ilgili problemin görünmediğini, santralin gerçekleştirilmesiyle ilgili siyasi iradenin devam ettiğini vurguladı.
"İki ülke arasındaki ticaret hacmi 100 milyar dolara nasıl çıkaracak?" sorusuna Bakan Zeybekci, "Türkiye dünyanın en büyük hurda ithalatçısı. Diğer taraftan da dünyanın en büyük çelik, inşaat demiri ihracatçısı. Orada da ilk 3’de yer alıyoruz. Diğer taraftan Rusya demir-çelik sektörüyle ilgili cevherden üretim, ara mamüle kadar olan bölümde de dünyada sayılı ülkelerden bir tanesi. Rusya’nın metalurji sektörünün en önemli avantajlarından biri olan enerjiyi bünyesinde barındıran en önemli ülkelerinden birisi. Hammadde var, yeraltı zenginliği, enerjiyle ilgili büyük avantajı var. Diğer taraftan da bu sektörde çok büyük pazarlama ve son ürün haline getirebilecek olan kabiliyete sahip olan Türkiye var. Türkiye, Avrupa’nın en büyük otomotiv üreticisi ülkelerinden birisi. Bu sektörde dünyada ilk 5’e gidiyoruz. Bu da iki ülke arasında yapabileceği en önemli işbirliği alanlarından. Ağır iş makinelerinde yapılan görüşmeler var. Seracılıkta bu teknolojiyi Rusya’ya götürmek için çalışma başladı. Tataristan’da büyük bir alanda bir Türk firması farklı bir teknolojiyle seracılıkla ilgili yatırımlar yapılıyor" cevabını verdi.

"AB’YE ÜYELİK VAZGEÇİLMEZ DEĞİL"
"Avrasya Gümrük Birliği ve Şangay 5’lisi ile nasıl bir işbirliği öngörüyorsunuz?" sorusuna Bakan Zeybekçi şu cevabı verdi:
"Türkiye, dünyada Avrupa Birliği ile Gümrük Birliği ilişkisi olan tek ülke. Ama bizim Avrupa Birliği ile aşkımız ben doğduğumda başlamış. Avrupa Birliği’ne tam üyelik gibi bir süreç başlamış. Yaklaşık 54 yıldır devam ediyor. Bizim için Avrupa Birliği’ne tam üye olmak vazgeçilmez bir hedef değil. Bizim için stratejik hedef, asıl önemli olan Avrupa Birliği standartlarını tutturmak. Demokrasiyi, insan haklarını, özgürlükler, şeffaflık, denetim ve tüm bağlamlarda. Türkiye bu anlamda 15 Temmuz’da çok farklı bir moda geçti. İnsanlarının bedel ödediği demokrasisi önünde Türkiye farklı bir şeye geçti, evrensel standartlarının önde giden ülkelerinden biri haline geldi. Avrupa Birliği standartlarını tutturduktan sonra birliğe tam üye olmuşuz, olmamışız bizim için önemli değil. Olmayabiliriz de."

"TERÖR RİSKİ HER YERDE VAR"
Bakan Zeybekçi Türkiye’deki terör tehdidi ile ilgili ise şu bilgileri verdi:
"Terör, Türkiye’nin değil dünyanın problemidir. Bu tehlike, risk her yerde var. Türkiye’nin turizm merkezleri dediğimiz ülkenin yüzde 80-90’ı olan ülkeler dünyanın en güvenli yerlerinden olduğunu dostlarımız söylüyor. Algıyla ilgili yaptığımız çalışmalar var."
Türkiye’nin dünyada G20 ülkeleri arasında yatırım fonu olmayan tek ülke olduğuna değinen Bakan Zeybekci, "Rusya’nın iki önemli fonu var. En son Liderler Zirvesinde de Türk-Rus ortak yatırım fonu kurulması konuşuldu. Ne olacak, hangi alanlarda faaliyet gösterecek bu? Şartımız iki tarafın birlikte karar verdiği ’Şu proje desteklensin’ dendiği proje desteklenecek. Bu projeyi Türk ya da Rus firması tek başına yapabilir. Ama asıl tercih ettiğimiz Türk ve Rus firması bir araya geldiğinde bir iş yapacağız zaman Rusya’da, Türkiye’de ya da üçüncü bir ülkede bu fon rahat devreye girecek. Yatırım teşvik sistemimizde ülke sınırlamamız yok. Bütün ülkeler destek kapsamında yararlanabilir" dedi.
Suriye konusunda Rusya ile Türkiye’nin olmazsa olmazının toprak bütünlüğü olduğuna vurgu yapan Bakan Zeybekci, "İki ülke Suriye konusunda birbirine yakın bir noktada buluşabilen bir politikaya sahip. Suriye’de barışın sağlanması ve halkın kendi yönetimini belirlemesi konusunda iki ülke arasında mutabakat var. Suriye’de bu mutabakat olmadığı halde şuanda yapılanların yapılması da söz konusu olmaz. Suriye ile ilgili birkaç ay öncesine göre çok daha pozitif beklentilerimiz var" diye konuştu.

"DÜNYA EKONOMİSİNİN LOKOMOTİFİ AFRİKA OLACAKTIR"
"Ortak yatırımın fonu için üçüncü ülke Suriye olur mu?" şeklindeki sorusuna Zeybekci, "En önemli hedef o coğrafya. Orayı yıllardan bu yana yerle yeksan edilen bir coğrafya olarak görüyoruz. Afganistan, Irak, Suriye, Körfez ve hatta Afrika. Nasıl son 30 yılda dünya büyümesinin en önemli motorlarından birisi Çin ise önümüzdeki yılların dünya ekonomisinin en önemli lokomotifi Afrika olacaktır. Türkiye ile Rusya için de en çok işbirliği yapılabilecek alan Afrika olarak görüyorum. Tabi ki Suriye en önemli hedef olarak görüyorum. Rusya ve Türkiye için Suriye’nin tekrar ayakları üzerine doğrulması, Irak’ın yeniden inşası en önemli hedeflerimizden biri olacak." yanıtını verdi.
Konuşmaların ardından Bakan Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’ye çeşitli hediyeler verildi.
(İHA)