Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mukim Öztekin, kredi kartı aidatları konusunun Türkiye’nin yıllardır çözemediği bir konu olduğunu belirterek, “Bankaların sundukları hizmetin bedelinin mutlaka olması gerekiyor. Ancak herkesin ne ödeyeceğini de iyi bilmesi lazım. Ben ödeyeceğim bedeli biliyorsam elbette buna itiraz etmemeliyim. Tabii ki aidatlar fahiş de olmamalı, tüketiciyi mağdur etmemeli” dedi.
Türkiye’de kredi kartıyla harcama kültüründe bir eksiklik olduğunu ve tüketicilerin o noktada bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydeden Öztekin, “Bankacıların lehine konuştuğumu zannetmeyin, ama işin bir bedeli var. Ben kredi kartı alıyorum, yüksek aidatlıysa almıyorum ya da itirazımı yapıyorum ve ödemiyorum” diye konuştu.
Standart getirilecek
Ekonomi Muhabirleri Derneği (EMD) üyeleriyle bir araya gelen Öztekin, kredi kartı aidatı konusunda ‘bankaların sözleşmeleri mi, mahkemelerin aldığı karar mı daha bağlayıcı’ sorusunu şöyle yanıtladı:
“Ben tartışmaya girmek istemiyorum. Ama bu işin bir bedeli var. Müşterilerine sıfır faizle kredi kullandıran bankalar da var. Sonuçta bankalar verim hesabı yapıyor. Asgari alması gereken kâr mantığı ile hareket ediyor. Sözleşmede belirtildiği sürece bankalar kart aidatı alabilir. Ancak biri 10 lira, biri 100 lira alıyor. Buna bir standart getirilecek.”
Ben de faiz ödedim
İLK aşamada tüketiciden yazılı talimat alınmadan bireysel hizmet sözleşmesine dayanak mevduat hesabı, özellikle kredili mevduat hesabı açılmasını önleyeceklerini anlatan BDDK Başkanı Mukim Öztekin, bu konunun kredi kartı aidatı konusundan daha önemli olduğunu kaydetti.
Öztekin, “Vatandaşın belkide en büyük sıkıntısı burada. Kendim bile yaşadım, yüzde 5.75 faiz ödedim. Haberim yok kredi mevduat hesabı açmışlar. Bir bayramın yarım tatiline rastlamış, orada kredi kartıma tam ödeme talimatı vermişim, ödemeyi de unutmuşum. Bir baktım 5.75 faiz” diye konuştu.