Akaryakıt fiyatlarındaki artış devam ediyor. Uluslararası petrol fiyatlarına göre güncellenen benzin fiyatları, Türk Lirası’nın dolar karşısındaki durumuna göre daha da pahalanabilir.

Akaryakıt dağıtım şirketleri, dünden geçerli olmak üzere benzine litrede ortalama 11 kuruş, motorine ise 6 kuruş zam yaptı.

Yapılan fiyat değişikliği ile benzinin litre fiyatı, Ankara ve İzmir’de 4.33 liradan 4.44 liraya, İstanbul’daysa 4.29-4.30 liradan 4.40-4.41 liraya yükseldi. Motorinin ortalama litre satış fiyatı ise Ankara’da 3.88-3.90 liradan 3.95-3.96 liraya, İzmir’de 3.81-3.83 liradan 3.88-3.89 liraya ve İstanbul’da da 3.80-3.81 liradan 3.86-3.87 liraya çıktı.

Döviz kurlarının etkisi

2 Haziran-11 Şubat arası dönemde brent petrol yüzde 48 ucuzlarken ABD’de benzin fiyatları yüzde 43, motorin fiyatları yüzde 38 düştü. Türkiye’de de işlenmiş petrol fiyatları dolar üzerinden yaklaşık bu kadar indirim gördü. Ancak TL üzerinden satışlarda kur farkı yüzünden indirim ABD’deki indirimlerin yaklaşık 10 puan aşağısında kaldı.

Milliyet’e konuşan bir sektör yetkilisi, “Salt ürün fiyatlarına baktığımızda Avrupa ile bire bir noktaya geldi. Ham petrolün ürün fiyatlarına bire bir yansıması beklenemez. Dağıtıcı ve bayi marjları da var. TÜPRAŞ, uluslararası gelişmelere göre belli aralıklarla fiyatları değiştiriyor. Buraya yansımasında biraz gecikme oluyor. Döviz etkisi nedeniyle fiyatlar dünyaya paralel gidemiyor. Burada dövizde meydana gelecek değişimleri mecburen bekleyeceğiz. Döviz arttıkça benzin ve motorin fiyatlarının değişmemesini beklemek mümkün değil” dedi.

Finans uzmanlarına göre de doların TL karşısındaki yükselişi devam edebilir. Doların 2.60 lira seviyelerine tırmanması, Merkez Bankası’nın faiz artırması halinde bu yükselişin daha da fazla olabileceği yorumları yapılıyor.

Eski fiyatlara gelir mi?

Sektör yetkililerine göre, salt dövizdeki artışlar nedeniyle benzinin 5 liralık fiyatlara dönmesi mümkün değil. Eski fiyatlara dönülmesi için petrol fiyatlarında çok büyük artış gerekiyor.

Uluslararası otoritelere göre ise petrol fiyatlarındaki yükseliş kalıcı değil. Varil fiyatı 55 dolar civarında olan petrolün, arzın aynı şekilde sürmesi durumunda daha da ucuzlaması bekleniyor.