İSTANBUL (AA) - Dünya sigorta devi Allianz'ın faaliyet karı, 2017'nin ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 9,4 artarak 2,9 milyar avroya ulaştı.

Şirket açıklamasına göre, Allianz ilk çeyrekte gelirlerini yüzde 2,5 artırarak 36,2 milyar avroya yükseltti. Özellikle hayat, sağlık ve varlık yönetiminden gelen güçlü katkıların etkisiyle Allianz Grup'un faaliyet karı da yüzde 9,4'lük artışla 2,9 milyar avroya çıktı.

Allianz Grup'un ilk çeyrek verilerine göre faaliyet karı "sıçrama" yaparken, yeni işlerden sağlanan karlılık da arttı. Almanya'da sermaye verimliliği yüksek ürün satışında peşin primli sigortaların güçlü büyümesi ve yine Tayvan'da birim bazlı primlerin daha yüksek olması rakamlara olumlu yansıdı.

Prim büyüklüğü ABD'deki prim düşüşlerini de telafi ederek yüzde 1,3'lük artışla 16,9 milyar avroya ulaştı. Daha yüksek yatırım karlılığı sayesinde faaliyet karı yüzde 35,5'lik artışla 1,2 milyar avroya yükseldi. Söz konusu dönemde yeni işlerden elde edilen gelir, sermaye verimliliği yüksek ürünlere yönelişin devam etmesi sonucu ilk çeyrekte yüzde 22,8 artarak 453 milyon avroya çıktı. Yeni iş karlılığı da yüzde 3,1 seviyelerini yakaladı.


- Elementer sigortada teknik kar geriledi


Allianz Grup'un elementer sigorta alanında ilk çeyrekte prim üretimi 17,7 milyar avro olurken, kambiyo konsolidasyon etkilerinden arındırıldığında dönemsel büyüme yüzde 1,7 olarak gerçekleşti. Bu alandaki faaliyet karı önceki yılın aynı çeyreği ile karşılaştırıldığında yüzde 12,7 azalarak 1,3 milyar avro oldu.

Bu gelişmede daha yüksek hasarlar, doğal afetlerden kaynaklanan tazminatlarda artış ve yine iskonto oranında değişikliğin olumsuz etkisi sonucu daha düşük gerçekleşen teknik kar rol oynadı.

Varlık yönetimi cephesinde ise 2013 ilk çeyreğinden bu yana PIMCO'da (Pacific Investment Management Company) en güçlü dönemsel net girişler gözlendi. Varlık yönetimi iş segmentinde faaliyet karı üçüncü taraf fon yönetiminde daha yüksek ortalama varlık kaynaklı faaliyet geliri artışı sayesinde yüzde 24,4 artarak 572 milyon avro düzeyinde gerçekleşti.

Gelirlerdeki artışın, giderlerdeki artışın önüne geçmesi sonucunda gelir gider oranı 3,6 puan iyileşme ile yüzde 63,3 seviyesine geriledi. Üçüncü taraf fon yönetimi, büyük oranda PIMCO'daki 21 milyar avro olan üçüncü taraf net girişlerinin yanı sıra olumlu pazar gelişmelerinin de etkisiyle 31 Aralık 2016 tarihine kıyasla 41 milyar avro artarak 1,4 trilyon avroya ulaştı.

Allianz Global Investors bünyesindeki üçüncü taraf fon yönetimi, ağırlıklı olarak hisse senetleri piyasasındaki gelişmeler sonucu 2016 sonuna göre yüzde 4,4'lük artışla 339 milyar avroya çıktı. Bu dönemde Allianz'ın hissedarlara ait net karı yüzde 15,3'lük bir düşüşle 1,8 milyar avro olarak gerçekleşti. Söz konusu düşüşte büyük ölçüde bir önceki yıl finansal varlık satışından elde edilen tek seferlik kazanç etkili oldu.

Açıklamada, Allianz Grubu'nun 5 Mayıs 2017'de mevcut sermayesinin yüzde 1,5'ini temsil eden 6,7 milyon hisse geri alım programında da başarılı bir başlangıca imza attığı belirtildi.


- "2017'ye başarılı bir başlangıç yaptık"


Allianz SE CFO'su Dieter Wemmer, ilk çeyrek sonuçlarına ilişkin şu değerlendirmelerde bulundu:

"Öngörülemeyen olaylar, kriz ve doğal afetler hariç artı/eksi 500 milyon avro yanılma payıyla yıl içinde 10,8 milyar avro olan faaliyet karı hedefini tutturacak biçimde 2017 yılına başarılı bir başlangıç yaptık. Düşük faiz oranlarına rağmen yeni ürünler gerek müşteri gerekse hissedarlar için değer yarattı. Hayat ve sağlık iş segmenti, büyük ölçüde ABD'deki güçlü yatırım karlılığı sonucu üçte bir oranından fazla artış gösteren faaliyet karı sayesinde yıla olağanüstü bir biçimde başladı.

Elementer sigortalarda ise önceki yılın aynı dönemiyle karşılaştırıldığında büyük hasarlardan, Avrupa ve Avustralya'daki fırtınalardan ve iskonto oranı değişikliğinden kaynaklanan daha yüksek dönemsel giderlere rağmen tam yıl hedefi tutturma yolunda bir seyir var. Varlık yönetiminde de çeyrek faaliyet karında güçlü bir artış yaşandı."