GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Dünya fındık üretim ve ihracatının büyük kısmını elinde bulunduran Türkiye, 2014-2015 ihracat dönemindeki 217 bin tonluk ihracatının yaklaşık yüzde 25'lik bölümünü Almanya'ya gerçekleştirdi.

AA muhabirinin Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinden (KFMİB) aldığı bilgilere göre Türkiye, 1 Eylül 2014-31 Ağustos 2015 ihracat döneminde 101 ülkeye 217 bin 427 ton fındık ihraç ederek karşılığında 2 milyar 799 milyon 529 bin 618 dolar gelir sağladı.

Türkiye'nin 2014-2015 ihracat döneminde en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler arasında ilk sırayı Almanya aldı. Bu ülkeyi İtalya ve Fransa izledi.

Geçen yıl toplam fındık ihracatının yaklaşık yüzde 25'lik kısmı Almanya'ya gerçekleştirildi. Almanya'ya 53 bin 789 ton fındık ihraç eden Türkiye, bunun karşılığında 684 milyon 88 bin 461 dolar gelir elde etti.

- İkinci İtalya, üçüncü Fransa

Son 5 sezondur Türkiye'nin en fazla fındık ihraç ettiği ülkeler sıralama değişmedi. Türkiye'nin fındık ihraç ettiği ülkeler sıralamasında Almanya'nın ardından ikinciliği 48 bin 817 tonla İtalya, üçüncü sırayı ise 20 bin 418 ton ile Fransa aldı.

Türkiye geçen sezon en az fındığı, 3 kilogramla Cibuti'ye sattı. Bu ülkeyi 14 kilogramla Fildişi Sahilleri ve 40 kilogramla Moğolistan takip etti. Bu üç ülkeden ihracat karşılığı elde edilen gelir 860 dolar oldu.

Türkiye 2014-2015 ihracat sezonunda, Avrupa ve Asya ülkelerinin yanı sıra Afrika ve Güney Amerika’da yer alan birçok önemli ülkeye de fındık ihracatı gerçekleştirdi.

- "Hedefimiz ihracat yapılan ülke sayısını artırmak"

KFMİB Başkanı Edip Sevinç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa ülkelerinin Türkiye'nin en önemli fındık ihracat pazarını oluşturduğunu söyledi.

Avrupa ülkelerinde çikolata ve pastacılık sektörünün geliştiğini, buna bağlı olarak Türk fındığının kullanımının buralarda yaygın olduğunu dile getiren Sevinç, "İlerleyen yıllarda da Avrupa ülkeleri Türkiye için ciddi pazar oluşturmaya devam edecek" dedi.

Sevinç, hedeflerinin her yıl ihracat yapılan ülke sayısını artırmak olduğunu vurgulayarak, "Şu anda ihracat yapılan ülke sayısı 100'ün üzerinde. Bu ülkelerin sayısını birden bire artırma şansınız yok. Belli bir plan ve program dahilinde Fındık Tanıtım Grubu olarak ülkeler bazında tanıtım çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Önemli mesafeler de aldık. Önümüzdeki yıllarda pazar bölgelerimizi daha da artıracağımıza inanıyoruz" diye konuştu.