US Global Investors CEO ve CIO’su Frank Holmes MoneyMetals’deki söyleşisinde altının daha da yükselmesini beklediğini belirterek fiyatlarının “göz açıp kapayıncaya kadar” 1.500 doları görebileceğini söyledi.

Değerlendirmeye Fed’in Aralık ayındaki faiz artışından başlayan Holmes, Fed’in beklenenden daha şahin olmasında düşük işsizlik oranının en büyük faktör olduğunu belirterek bunun Fed’e güven verdiğini söyledi. Fed 25 baz puan faiz artışına gitmiş ve gelecek yıl da iki faiz artışı öngördüğünü belirtmişti. Bununla birlikte piyasalarda çalkalanma olmuş ve sert satışlar görülmüştü.

Holmes piyasalara yönelik oldukça ihtiyatlı olduğunu belirtirken PMI endekslerine dikkat çekti. Amerikan PMI endeksinin görece güçlü durumda olduğunu ancak küresel PMI’da özellikle de Çin PMI verileriyle birlikte gerileme görüldüğünü belirtti. Çin’in emtia talebinin toplam talebin %50’si olduğuna dikkat çeken Holmes, Çin PMI verilerinin 3 ay boyunca negatif olmasının iyiye işaret etmediğini belirterek bu yüzden piyasalara karşı ihtiyatlı olduğunu söyledi. Mali politika ve para politikasının ekonomik büyüme için önemine dikkat çeken Holmes, para politikası tarafında sıkılaştırmaya gidilmesinin sürdürülebilir ekonomik büyüme ve borsalar için olumsuz olduğuna dikkat çekerek bunun etkisinin görülmeye başlandığını belirtti. Holmes ayrıca mali teşviklerin de bu Aralık ayıyla birlikte sonlanacağını ve gelecek yıl büyümede ve karlarda gerileme görüleceğini söylerken, piyasaların bundan olumsuz şekilde etkileneceğini vurguladı.

Ons altın 6 ayın zirvesine çıkarak 1.281 doları görürken Holmes altın fiyatlarının “göz açıp kapayıncaya kadar” 1.500 dolara çıkabileceğini belirtti. 2000’den bu yana altının S&P 500’den iki kat daha iyi performans gösterdiğine vurgu yapan Holmes, dünya genelinde faizlerin hiçbir reel getirisi olmadığını ve dolarda olabilecek herhangi bir düzeltmenin altının cazibesini artıracağına değinerek altının güçlü performansının gelecek yıl da sürmesini beklediğini söyledi.

Öte yandan ABD’de dün tüketici güven endeksi açıklandı. Kasım ayında 136,4 olan endeks Aralık ayında ciddi bir düşüş kaydederek 128,1’e geriledi. Ekonomik Göstergeler Kıdemli Direktörü Lynn Franco yaptığı açıklamada beklentilerdeki düşüşün ekonomik büyümenin 2019’un ilk yarısında yavaşlayacağına dair endişelerin artmasından dolayı olduğunu belirtti. Tüketici güven endeksinin son üç yılda en keskin düşüşünü yaşamış olmasının gelecek yıl Amerikan ekonomisinin yavaşlaması beklentilerine paralel olduğu söyleniyor. GoldSilver Central Yönetim Direktörü Brian Lan ise Çin - ABD gerginliği ve ABD’de hükümetin kısmi olarak kapanmasına atıf yaparak, “İnsanlar şu anda altını tek güvenli liman olarak görüyor,” ifadelerini kullandı.

Spot altın 15:30 itibariyle ons başına 1.279,13 dolardan işlem görürken yerel altın fiyatlarında dolar/TL kurunun dar bir aralıkta seyretmesi ile önemli bir hareket görünmüyor. Güncel altın fiyatlarını burada bulabilirsiniz.