Altın, ABD'de beklentilerden iyi gelen ekonomik verilerin doları güçlendirmesiyle son sekiz ayın en düşük seviyesine doğru hareketlendi. Altında son bir kaç haftadır devam eden hareketlilik, 1.200 seviyesinin yakın vadede kırılabileceği yorumları da güçlendi.

Uzmanlar ekim ayındaki Amerika Merkez Bankası (FED) toplantısının yanı sıra 1.200 dolar seviyesi opsiyonlarındaki yığılmaya da dikkat çekerek, yatırımcıyı uyardı. Uzmanlar bu seviyenin kırılması durumunda altının onsunun hızlı bir şekilde 1.180 dolar seviyesine kadar çekilebileceğini öngörüyor.

1.200 dolar seviyesinde yığılma var
Saxo Capital Menkul Değerler Uluslararası Piyasalar Uzmanı Burak Demirpehlivan, bugün altın vadeli opsiyonlarda son gün olduğunu ifade ederek "Bu altının likit piyasası ve piyasada hareket olacağını düşündürecektir" dedi. 1.200 seviyesi opsiyonlarda 1.5 milyar doların üzerinde açık pozisyon oluştuğunu vurgulayan Demirpehlivan, bu seviyedeki yığılmanın patlamaya açık olduğunu düşündürdüğünü kaydetti.

Faiz ortamının ve FED kararlarının da altını desteklemediğini aktaran Demirpehlivan, altının ons fiyatında 1.200 seviyesinin altına inmenin an meselesi olduğunu ifade etti. Demirpehlivan, bunun kırılmasının ardından piyasanın 1.180 dolar  desteğini takip edeceğini söyledi.

Kısa süreli ataklar oluşabilir
Işık FX Uluslararası Piyasalar Uzmanı Hakan Tunçkol, FED’in faiz artırımı tartışmalarının başlangıcıyla dolarda ciddi bir değer artışı başladığını hatırlatarak, bu artışın döviz piyasasında etkisi olduğu kadar başta altın olmak üzere uluslararası emtia piyasalarını da etkilediğini kaydetti. Ağustos ayının ortasından bu yana yüzde 8’in üzerinde değer kaybeden altın 1.210 desteğine yaslanmış durumda olduğuna vurgu yapan Tunçkol, orta-uzun vadede fiyatların daha da geri çekilmesinin söz konusu olduğunu belirtti.

Geçtiğimiz günden şu ana kadar da 15 dolarlık büyük bir kaybın ardından kısa vadede teknik bir düzeltme de gelebileceğine işaret eden Tunçkol "Zira Ortadoğu’daki jeopolitik gelişmeler risk faktörünü ortaya çıkardığı için bu hafta olduğu gibi 1.225-1.240 bölgesine kadar kısa süreli ataklar oluşabilir" dedi.


FED ekim ayı toplantısı önemli
Ancak FED’in faiz artışı olgusuna olumlu bakıyor olması ve piyasanın bu algıyı her geçen gün daha da benimsemesinin dolardaki yükselişin devamının kaçınılmaz olduğunu gösterdiğinin altını çizen Tunçkol, sözlerine şöyle devam etti:


"Özellikle ekim ayında gerçekleşecek FOMC toplantısı önümüzdeki takvimde kritik öneme sahip, çünkü FED varlık alımlarını tamamen sonlandıracak. Ve değişmesi beklenen faiz söylemi (özellikle 'considerable time' ifadesi) büyük bir ihtimalle ekim ayındaki toplantıda değişecek ve dolardaki volatilitenin devamı artarak gelecek. Önümüzdeki dönemde altın fiyatlarında önce 1.200 ardından da yeniden 1.800 dolar fiyatlamasını görebileceğimizi söyleyebiliriz."


UZMANPARA/ AYŞE EKİN GÜNDÜZ