SAMSUN (AA) - Kavak Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ergin Taş, hasat zamanının yaklaşması dolayısıyla çiftçileri ambar zararlılarına karşı uyardı.

Taş, yaptığı açıklamada, hasat zamanının yaklaştığını, bu nedenle çiftçilerin hububatlarını koyacakları ambar ve depoları gözden geçirmelerini gerektiğini söyledi.

Çiftçilerin ambar zararlılarına karşı mücadele ve koruyucu önlemler de alması gerektiğini vurgulayan Taş, "Ürün ambara konulmadan önce iyice kurutulmalıdır. Eğer ambarda eskiden kalan ürün varsa bu ürünleri karıştırmamalı." dedi.

Halk arasında güve olarak bilinen ambar zararlısı böceklerin bulundukları besin ortamından beslenerek ürün kaybına neden olduğuna işaret eden Taş, bunun da çiftçinin ekonomik kaybına neden olacağını ifade etti.

Ambar zararlılarının ürüne değişik yollardan bulaşabileceğine de dikkati çeken Taş, "Kimi zaman böcek ambarda vardır, ürüne burada bulaşır. Kimi zaman ürüne tarlada bulaşır ve ambarda zararını sürdürür. Bu nedenle tahıl ambarlanmasında temel ilke, temiz ambara temiz ürün konulması ve ürünün ambarlama süresince bulaşmalardan korunması olmalıdır. Bu amaçla ürün ambara girmeden önce ve girdikten sonra koruyucu ve ilaçlı önlemlerin alınması gereklidir." diye konuştu.

Taş,çiftçilerin, ambar zararlılarına karşı mücadele yöntemleriyle ilgili olarak, tarım kuruluşları ya da serbest çalışan ziraat mühendislerinden yardım alabileceklerini de sözlerine ekledi.