Gaziantep Ticaret Borsası (GTB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, 2015 yılı antepfıstığı rekoltesinin 144 bin ton olduğunu söyledi.
GTB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Tiryakioğlu, en öncelikli sorunlarının Antepfıstığının rekoltesinin tahmin edilememesi ve ölçülememesi olduğunu söyledi. Ölçemedikleri bir üründe başarılı olamayacaklarını dile getiren Tiryakioğlu, “Biz birçok konuyla birlikte ana gündem maddemiz Antepfıstığı rekoltesi tahmin sonuçlarıydı. Bizim yaptığımız üçüncü toplantıda, rekolte tahmin toplantılarıyla gerçekten çok güzel sonuçlar çıktı. Gerçekten biz o toplantıda sonuçlara ulaşacağımızı, hedeflerimizi yakalayacağımızı inandık. Toplantının sonucunda birtakım resmi olmayan kararlar aldık. Allah'a şükür yanılmamışız. Çıkan sonuç resmi sonuç, 144 bin ton bakanlığımızın da açıkladığı rakam. 144 bin ton rakamını ben burada sizlere resmi olarak açıklamış oluyorum. Çok az bir yanılma payı olabilir” dedi.
Antepfıstığının, Tarım Bakanlığı ve Ticaret Borsası’nın çalışmalarıyla bakanlığın resmi gündeminde olduğunu belirten Tiryakioğlu, ihracatta ciddi anlamda çalışmalarının devam ettiğini ve sezonun girmesiyle birlikte ihracatın yoğun olduğunu vurguladı.
"İHRACAT RAKAMI 1’E 5 ARTACAK"
Tiryakioğlu, ilerleyen zamanlarda Antepfıstığının yıllara göre dağılımındaki ihracat rakamları, geçmişteki ihracat rakamlarıyla bu yıl ihracat rakamları arasında 1’e 5 artış olacağı müjdesini verdi. Tiryakioğlu, “İhracat rakamları konusunda ilerleyen zamanlarda, şu anda ihracat bağlantılarının, ihracat satışlarının olduğunu görüyoruz. Fiyatların tabi belli bir noktaya gelmesiyle beraber, bu sene ürünümüz de kaliteli. Yağışların bol oluşundan kaynaklı. Tarihin en yüksek rekoltesi, tüm zamanların en yüksek rekoltesi müjdesini resmi olarak sizlere veriyorum” şeklinde konuştu.Antepfıstığı Araştırma İstasyonu Müdürü Nevzat Aslan ise ilçeler bazında bu rakamların toplanarak 144 bin ton rakamını ortaya çıkardığını açıklayarak, ”Her ilçede bir komisyon kuruldu. Bu altı ilde antepfıstığı üretimi yapılan, Türkiye genelinde bu il yüzde 97 üretim alanını kapsıyor. Bu illerimiz Gaziantep, Şanlıurfa, Adıyaman, Siirt, Kahramanmaraş ve Kilis. Diğer kalan yüzde 3 de yaklaşık 16 ilimizde üretiliyor. Bu 16 ili dikkate almadık, 6 ili dikkate aldık. Burada elde ettiğimiz katsayı da geriye kalan diğer illeri de tahmin ettik” ifadeleri kullandı.