İSTANBUL (AA) - Arçelik AŞ'nin Eskişehir Kompresör İşletmesi, Eskişehir Sanayi Odası (ESO) tarafından verilen ESO Teknoloji Ödülleri'nin "Ürün Geliştirme" kategorisinde birincilik ödülüne layık görüldü.

Arçelik'ten yapılan açıklamaya göre, ESO Teknoloji Ödülleri için yapılan başvurular TÜBİTAK, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi ve ESO temsilcilerinden oluşan 7 kişilik bir seçici kurul tarafından değerlendirildi ve başarılı çalışmalar ödüllendirildi.

Türkiye'nin "ilk" ve "tek" buzdolabı kompresörü üreticisi olan Arçelik AŞ'nin Eskişehir Kompresör İşletmesi, "Eko Kompresör-En Verimli Buzdolabı Kompresörü Projesi" ile 2015 yılı ESO Teknoloji Geliştirme Ödülü'nün sahibi olmuştu. Dün düzenlenen ESO Teknoloji Ödülleri töreninde Arçelik AŞ adına ödülü, Kompresör İşletmesi Yöneticisi Tamer Kahyaoğlu aldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Arçelik AŞ Üretim ve Teknolojiden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Oğuzhan Öztürk, Arçelik AŞ'nin "Dünyaya Saygılı, Dünyada Saygın" vizyonu doğrultusunda, her türlü kaynağı en verimli şekilde kullanarak çevreye uyumlu yenilikçi teknolojiler gerçekleştirmeye devam ettiğini bildirdi.

Söz konusu ödülün de tüm bu süreçlerin bir neticesi olduğunu belirten Öztürk, şunları kaydetti:

"Eko Kompresör-En Verimli Buzdolabı Kompresörü Projesi ile dünyanın en enerji verimli kompresörünün geliştirilip üretilmesi hedeflendi. Kompresör teknolojisi bilgi birikimi kullanılarak enerji verimliliğinde fark yaratacak teknolojiler, Kompresör İşletmesi, Ar-Ge ve Merkez Ar-Ge birlikteliğinde geliştirildi. Uluslararası akreditasyonu olan bağımsız bir laboratuvarda test edilen ürünümüzün, ulaşılan 2,00 W/W enerji verimliliği göstergesi (COP) ile ev tipi buzdolabı kompresörleri kategorisinde dünyanın en enerji verimli kompresörü olduğu teyit edildi.

Proje sürecinde ortaya çıkan yenilikçi fikir ve çözümleri 5 patent başvurusu ile koruma altına aldık. Bu teknolojiler, Ar-Ge çalışmaları başlayan kompakt Inverter kompresörün geliştirilmesine katkı sağladı ve Ekonomi Bakanlığı Stratejik Ürün Yatırım Desteği alan yeni nesil Inverter kompresörün de seri üretimine başladık. Eko Kompresör Projesi aynı zamanda AB Çevre Ödülleri Ürün kategorisinde de Türkiye birincisi oldu."