İSTANBUL (AA) - Arçelik AŞ, Birleşmiş Milletlerin ortakları arasında olduğu "Bilim Temelli Hedefler Girişimi"ni (Science Based Targets) imzalayarak, üretimde sera gazı salımını bilimsel verilere göre azaltmayı taahhüt etti.

Şirket açıklamasına göre, Arçelik AŞ, küresel ölçekte devam ettiği iklim değişikliğiyle mücadele çabaları çerçevesinde önemli bir anlaşmaya daha imza attı. Üretimden kaynaklanan sera gazı salım azaltım hedeflerini daha iddialı seviyelere çekmeyi taahhüt eden Bilim Temelli Hedefler Girişimine taraf olan Arçelik AŞ, bu kapsamda bilimsel verilere dayalı olarak üretimden kaynaklanan sera gazı azaltımında yeni hedeflerini belirleyerek gerekli çalışmaları yürütecek.

Karbon Saydamlık Projesi (CDP), Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi (UNGC), Dünya Doğal Kaynaklar Enstitüsü (WRI) ve Doğal Hayatı Koruma Vakfı (WWF) tarafından başlatılan ortak bir girişim olan Bilim Temelli Hedefler Girişimi, şirketlerin küresel ısınma artışını 2 derece ile sınırlandırmak üzere bilim temelli azaltım hedefleri belirlemelerini ve iklim değişikliğiyle mücadelede aktif rol almalarını teşvik etmeyi amaçlıyor.


- "2010 yılından bu yana sera gazı emisyonlarımızı yarı yarıya azalttık"


Açıklamada görüşlerine yer verilen Arçelik AŞ Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, Birleşmiş Milletlerin 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerine ulaşılmasında iklim değişikliğiyle mücadelenin ve iş dünyasının rolünün büyük önem taşıdığını vurguladı.

Bulgurlu, şunları kaydetti:

"Avrupa'dan Asya'ya, Afrika'dan Kuzey Amerika'ya kadar küresel ölçekte faaliyet gösteren bir şirket olarak çevreye karşı sorumluluğumuzun bilincindeyiz. Küresel ısınmaya karşı uluslararası çabalardaki öncü rolümüzü Bilim Temelli Hedefler Girişimi'ne taraf olarak pekiştirdik.

Üretimden kaynaklanan sera gazı emisyonlarımızı 2010 yılından bu yana yarı yarıya azalttık. Yeşil enerji kullanım oranımızı aynı dönemde yüzde 1'den yüzde 88'e yükselttik. Yeni girişimle belirlediğimiz adımlarla, üretimden kaynaklanan sera gazı emisyonlarımızı daha da azaltmaya söz veriyoruz."

Küresel ısınmanın ekonomi ve kalkınma için en büyük tehditler arasında olduğuna dikkati çeken Bulgurlu, "21. yüzyılın lider şirketleri yeşil teknolojiyi kucaklayanlar, enerji verimliliğine yatırım yapanlar olacak. Dünyanın geleceği için daha fazla iş birliğini, yatırımı, inovasyonu hayata geçirmeyi ve daha fazla hanede dönüşüm sağlamayı hedefliyoruz." yorumunu yaptı.