Aselsan’ın geliştirdiği, Alaska’daki petrol boru hatlarını gözleyen insansız uçan sistemlerde kullanılacak sensörler teslim edildi.
Aselsan, AeroVironment firmasının Alaska’daki petrol boru hatlarını gözleyen insansız uçan sistemlerde kullanacağı ileri teknoloji sensörü teslim etti. Aselsan’dan yapılan açıklamada, insansız uçan sistemler alanında lider AeroVironment (AV) firması ve bir bölümü AV’ye ait ortak girişim firması ile Altoy petrol boru hatları için insansız uçan sistem bazlı kapsamlı bilgi hizmetleri sunmak için işbirliği başlatıldığı duyuruldu.
AV, küresel bir enerji firmasının Kuzey Amerika’nın en geniş petrol sahası olan Prudhoe Körfezi, Alaska’da yaptığı sondaj çalışmalarının daha emniyetli, verimli ve etkin bir şekilde yürütebilmesi için geliştirdiği mini insansız uçan sistem Puma AE tarafından elektro-optik kamera veya Lidar (Light Detection and Ranging) yardımıyla toplanan görüntüler kullanılarak üç boyutlu harita ve coğrafi bilgi sistemi oluşturacak. AV firmasının söz konusu çözümü kapsamında kullanılacak Lidar (lazer ile çalışan hassas mesafe ölçme sensörü) sistemi de Aselsan tarafından sağlandı.
Alaska’nın Prudho Körfezinde kullanılacak faydalı yük, petrol sahalarının hassas hacimsel ölçümleri ve topoğrafik analizleri de dahil olmak üzere, yollar, paletler, boru hatları gibi yüzey bilgilerinin 3 boyutlu bilgisayar modellerinin oluşturulmasına yönelik görüntüler ve sayısal veri sağlayacak.
Aselsan’ın da dahil olduğu AV firmasının bu çözümü, ABD’nin ’Federal Aviation Administration’ (FAA) onayı ile ilk sivil İnsansız Uçan Sistem uygulaması özelliğini taşıyor. İnsansız Uçan Sistem kullanılarak üç boyutlu haritalama ve coğrafi bilgi sistemi oluşturulacak.
(İHA)