Milliyet'ten Mithat Yurdakul'un haberine göre Gelecek yıl uygulanacak asgari ücretin belirlenmesi için taraflar bugün masaya oturuyor. İşçiler "asgari geçim" ve en düşük memur maaşıyla eşitlenme, hükümet ise 2013 Yılı Programı'ndaki 3+3'lük zam öngörüsü ile masaya oturacak. Türk-İş'in en önemli taleplerinden birisi, rutin zammın ötesine geçen bir iyileştirme olacak. Halen 16 yaşın üstündeki bir işçi 739 TL netasgari ücret alırken, en düşük memur maaşı 1520 TL düzeyinde bulunuyor.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın himayesinde toplanacak olan Asgari Ücret Tespit Komisyonu, 5'i işçi, 5'i işveren, 5'i de devlet temsilcisi olmak üzere 15 kişiden oluşuyor. İşçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını TİSK temsil ediyor. Komisyon, en az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğu ile karar veriyor. Oyların eşitliği halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluk sağladığı kabul ediliyor.

Hükümet yüzde 3 veriyor

Asgari ücret, halen 16 yaşından büyük bekar bir işçi için brüt 940.50, net 739.79 lira; 16 yaşından küçükler için brüt 805.50, net 643.14 lira olarak uygulanıyor. 2013 Yılı Programı'nda yapılan asgari ücret planlamasına göre, asgari ücrete önümüzdeki ocak ve temmuz aylarında yüzde 3'er artış yapılması planlanıyor. Bu artışla 2013'ün ilk 6 ayı için net asgari ücret, 760 lira bandında kalacak. Geçen yıl, asgari ücret yılın ilk 6 ayı için yüzde 5.91, ikinci 6 ay için yüzde 6.09 oranında artırılmış ve yıllık artış oranı ise yüzde 12.37 olmuştu. Yüzde 3'erlik zam, geçen yıla göre de düşüş anlamına gelecek.

Hükümet ve işverenlerle masaya oturacak olan Türk-İş, anayasada yer alan "geçim şartları" prensibinin dikkate alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret hesabında, işçi ailesinin harcama alışkanlıklarının dikkate alınmasını, işçinin satın alma gücünün korunabilmesi için de ilave bir tutar da talep ediyor.

Bölgesel asgari ücrete karşı

İşçilerin bir diğer talebi de, asgari ücretin en düşük memur maaşına eşitlenmesi. Açlık veyoksulluk sınırı ile asgari ücret arasındaki uçurumun kapatılmasını isteyen işçilerin bir kırmızı çizgisi de bölgesel asgari ücret. İşçiler, bölgesel asgari ücrete karşı çıkıyor ve ayrımsız ücret talep ediyor.

'Asgari ücret, açlık sınırının altında'

DİSK Başkanı Erol Ekici ise asgari ücretin açlık sınırının altında kaldığına dikkati çekerek şunları söyledi:
"Tespit edilecek asgari ücret açlığa son vermeli. Kimsenin başka ülkede yaşama şansı yok, herkes bu ülkede doyacak. Asgari ücret görüşmelerinde Türk-İş, sokağın sesine kulak veren değil, hükümetin verdiğiyle yetinen bir yapıda oldu. Umarız bu sene değişir."

Türk-İş'in her ay yaptırdığı açlık ve yoksuluk sınırı araştırmasına göre kasım ayında açlık sınırı958, yoksulluk sınırı 3 bin 120 TL olarak belirlenmişti.

'Hesaplamada TÜİK verileri kullanılsın'

Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, "Asgari ücrette, çağdaş bir toplum içinde yaşayan işçinin, ailesi ile birlikte olağan ihtiyaçlarının karşılanması esas olmalı" dedi. Kumlu, şu taleplerle bulunduklarını söyledi:

* İnsanlık onuruyla bağdaşan, bilimsel verilerle hesaplanan bir asgari ücret.
* İşçinin ve ailesinin harcama kalıbının esas alınması ve hesaplamanın TÜİK verileriyle yapılması.
* Sanayi, tarım veya bölge, yaş, cinsiyet ayırımı yapılmadan asgari ücretin tek tutar olması.
* İşçinin satın alma gücünün ileriye dönük olarak korunabilmesi için bir iyileştirme tutarının, TÜİK tarafından bilimsel olarak belirlenecek tutara ilave edilmesi.
* Belirleme yapılırken en düşük devlet memuru maaşının dikkate alınması.
* Gelir dağılımında adaleti sağlamaya yönelik olarak ayrıca refahtan pay içermesi.