Avrupa Birliği’nden 100 milyar euro’luk yardım almaya hazırlanan İspanyol bankacılık sektörü ülkenin dev şirketlerindeki paylarını da satışa çıkaracak.

İspanya’ın finans kültüründe büyük bir değişiklik yaratacak satışın ülkenin telekom sektörü lideri Telefonica, petrol devi Pepsol ve enerji şirketi Iberdrola’yı da etkileyecek. İsviçre bankası UBS İspanyol bankaların sahibi olduğu şirket hisselerinin 22 milyar euro’luk kısmının satılacağını hesaplıyor.

Örneğin 19 milyar euro’luk bir kurtarmaya ihtiyaç duyan Bankia, teknoloji firması Indria’nın yüzde 20’sini, havacılık şirketi International Airlines’ın yüzde 12’sini, Iberdrola’nın yüzde 5.3’ünü satacak.

Reuters’a bilgi veren bankacılara göre Bankia, otel zinciri NH Hoteles hisselerini de satmak zorunda kalacak.

Yardım talep etmese de bir diğer İspanyol bankası La Caixa’nın da elindeki değerli hisselerin bir kısmını satması bekleniyor. La Caixa doğalgaz devi Gas Natural’in yüzde 37’sine, otoyol işletmecisi Abertis’in yüzde 28’ine, Repsol’ün yüzde 12.8’ine ve Telefonica’nın yüzde 5.1’ine sahip.

Moody’sten Bankalara tırpan

İspanya Ekonomi Bakanı Luis De Guindos, İspanyol bankalarının yeniden sermayelendirilmesi için Avrupa fonlarından istenen dış yardımla ilgili olarak ”Yardım alacak bankalar, yeniden yapılanma planlarını ve bilançolarındaki toksik varlıkları ayırma önlemlerini sunmak zorunda kalacaklar” dedi.

Bu arada kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 28 İspanyol bankasının kredi notunu düşürdüğünü açıkladı. Öte yandan İspanya Hazinesi, dün düzenlediği 3 ve 6 ay vadeli bono ihalesinde 3 milyar 77 milyon euro borçlanırken, kısa vadeli bono ihalelerinde faiz oranı 1 ay öncesine göre üçe katlandı.

Üç ay vadeli bono ihalesinde faiz oranı yüzde 2.5 ile geçtiğimiz kasım ayından bu yana en yüksek seviyesine yükseldi. Bir ay önce faiz yüzde 0.879’du.