Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı Dolmabahçe Çalışma Ofisi'nde Yeni Ekonomi Programı'nı açıkladı.

Bakan Berat Albayrak'ın açıklamaları şöyle;

"BU PROGRAMIN İSMİ: YENİ EKONOMİ PROGRAMI"

Bugün burada Türkiye'nin 2019-2021 yılları arasında Ekonomi programının ötesinde bir politikalar değişminin lansmanı için bir aradayız.

Tüm dünya şu konuda hem fikir, Türkiye 2002-2013 yılları arasında ekonomide bir başarı hikayesi yazmış ve tüm dünyanın takdirini kazanmış ekonomik bir oyuncudur.

Yeni ekonomi programımızı yazarken, yeni bir başarı hikayesi yazma hedefimiz var. Bu programın ismine Yeni Ekonomi Programı dedik.

Türkiye'mizin çok kıymetli paydaşlarının bir araya gelerek oluşturduğu bu program, birçok paydaşın katkı vererek oluşturduğu ilk defa bu düzeyde bir program oldu.

2002-2013 Türkiye ekonomisi 2002'den 2013'e kadar birçok önemli adımlar atıldı. 3600 dolar olan kişi başı gelir 3 katı arttı. 7 milyon yeni istihdam oluştu. İhracatımız 4 kat arttı.

Yeni Ekonomi Programı'na (YEP) birçok paydaş katkı verdi.

"PROGRAMIN ÜÇ TEMEL AYAĞI VAR..."

Yeni Ekonomi Programı'nı üç ana temel üzerinde oturttuk; dengelenme, disiplin ve değişim.

Enflasyonla topyekün mücadele programı hayata geçecek.

Vergi süreçlerinde iyileştirmeler olacak, etkinliği kalmamış istisna, muafiyet ve indirimleri kademeli olarak kaldıracağız

Program hedefleri ülke gerçekleriyle uyumu ve ekonomi yönetiminin hızlı karar alma gücüyle önümüzdeki 3 yılda gerçekleştirilmiş olacak.

Türkiye Kalkınma Bankası'nın görev alanını genişleterek çok daha güçlü bir bilançoya sahip bir banka haline getiriyoruz.

"KAMU MALİYESİ DEĞİŞİM VE DÖNÜŞÜM OFİSİ GÖREVİNE BAŞLADI"

Kamu Maliyesi Değişim ve Dönüşüm Ofisini kurduk, bugün itibariyle faaliyete geçti. Bu ekip 76 milyar liralık tasarruf tedbirleri ve gelir artırıcı önlemlerden sorumlu olacak

"İHALESİ BAŞLAMAMIŞ PROJELER ASKIYA ALINACAK"

Enflasyonla topyekün mücadele programı başlayacak. Enflasyonu yüzde 6'ya indireceğiz. Temel amacımız büyümeyi sağlam temeller üzerine kurmak. İhalesi başlamamış projeler askıya alınacak. İstihdam önemli başlıklarımızdan bir tanesidir. 2021'e kadar 2 milyon yeni istihdam oluşturacağız. Merkez Bankası elindeki tüm araçları kullanacak

BANKALARLA İLGİLİ KARAR...

Bankaların güncel mali yapıları ve aktif kalitelerini tespit etmek için hızlı şekilde mali bünye değerlendirme çalışmalarını başlatıyoruz.

"BÜYÜK VERGİ VERİ ANALİZ MERKEZİ'Nİ KURULACAK"

Bakanlığımız bünyesinde Büyük Vergi Veri Analiz Merkezi'ni kuruyoruz. Bu merkez vergideki kayıt dışı alanlarını somut bir şekilde tespit edecek.

MALİ BÜNYE DEĞERLENDİRME ÇALIŞMALARI

Bu çalışmaların sonuçlarına göre gerekli görüldüğü takdirde bankacılık sektörünün mali yapısını güçlendirecek ve böylece reel sektörün uygun maliyetlerle krediye erişimini ve mevcut kredilerinin yeniden yapılandırılmasını temin edecek, dünya örneklerine ve ülkemizin geçmiş tecrübelerine dayanan kapsamlı bir politika setini devreye sokacağız.

GAYRİMENKUL İÇİN FLAŞ KARAR

Taşınmaz Değerleme Sistemi'ni kurarak gayrimenkul envanterini tamamlayacağız. Tapu harçları ve emlak vergilerinde adil bir süreç olacak.

5 TEMEL ÜZERİNE KURGULADIK...

Yeni Ekonomi Programı (YEP) beş temel alandaki hedeflerimiz ve tedbirler üzerine kurguladık. Bu alanlar enflasyon, kamu maliyesi istihdam ve cari açık ile bankacılık ve reel sektör alanları oldu.

YENİ EKONOMİ PROGRAMI'NDA HEDEFLER...

Yeni Ekonomi Programı'nda büyüme hedefleri; 2018 için yüzde 3,8, 2019 için yüzde 2,3, 2020 için yüzde 3,5 ve 2021 için yüzde 5 olarak belirlendi.

Yeni Ekonomi Programı'nda bütçe açığının GSYH'ya oranı hedefi 2018 için yüzde 1,9, 2019 için yüzde 1,8, 2020 için yüzde 1,9, 2021 için yüzde 1,7 oldu.

Yeni Ekonomi Programı'nda enflasyon hedefleri; 2018 için yüzde 20,8, 2019 için yüzde 15,9, 2020 için yüzde 9,8, 2021 için yüzde 6,0 oldu.

Yeni Ekonomi Programı'nda işsizlik oranı hedefleri; 2018 için yüzde 11,3, 2019 için yüzde 12,1, 2020 için yüzde 11,9, 2021 için yüzde 10,8 oldu.

.