Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci,serbest bölgelerle ilgili yeni modeller geliştirilmesi gerektiğini belirterek, serbest bölge mantığı içinde ’Türk Serbest Bölgeleri’ diye yeni bir model olması gerektiğini ifade etti.
Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Denizli’nin Pamukkale ilçesinde Collasae Otel’de düzenlenen Serbest Bölgeler Çalıştayı’na katıldı. Çalıştay’a Bakan Zeybekci’nin yanı sıra Denizli Valisi Şükrü Kocatepe, AK Parti Denizli Milletvekilleri Mehmet Yüksel, Nurcan Dalbudak ve Bilal Uçar, Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Zolan, serbest bölge ve daire müdürleri katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Bakan Zeybekci bir konuşma yaptı.

TÜRK SERBEST BÖLGELERİ
Serbest bölgeler ile ilgili ülke olarak bir karar verilmesi gerektiğini belirten Bakan Zeybekci, "Biz bu kararı aslında verdik. Biz serbest bölgelere devam edeceğiz. Ülkemizde serbest bölgeleri genişleteceğiz. Dünyadaki en başarının da önüne geçen bir serbest bölge anlayışı içinde olacağız. Serbest bölgeler hiçbir şeyin alternatifi değildir. Serbest bölgeler bu ülkedeki bir yerin alternatifi değil, Singapur’daki bir adanın alternatifi olsun. Artık Yunan adalarında bile serbest bölgelerle ilgili çok farklı çalışmalar yapılıyor. Öyle bir serbest bölge mantığı içinde olmalıyız ki ’Türk Serbest Bölgeleri’ diye yeni bir model olsun. Dünyanın orta yerinde olan, ham madde, hizmet, turizmin geçiş noktasında bulunan Türkiye, kendi serbest bölge modelini üretmek zorundadır. Bunu üreteceğiz. Hükümet olarak kararlıyız. İlk yapmamız gereken serbest bölgeler kanununda, bütün ihtiyaçlarımızı karşılayan, mahrumiyetleri ortadan kaldıran, problemleri çözen bir düzenlemedir. Serbest bölge kanununda bir yere kadar gelindi" dedi.

"2023 HEDEFLERİNE ŞU ANDAKİ NORMAL MODLA ULAŞAMAYIZ"
Hükümet olarak koydukları 2023 hedeflerine ulaşmak için büyük çaba gösterdiklerini belirten Bakan Nihat Zeybekci şöyle konuştu:
"2023 hedeflerine normal modla ulaşamayız. Başbakanımızın önderliğinde ’Yeni Türkiye, Güçlü Türkiye’ ile artık yeni modeller, yeni yollar bulmamız lazım. 1,66 Dolar kilogram fiyatı ile yaptığımız ihracatla 500 milyar Dolar hedefine asla ulaşamayız. Türkiye’nin bütün madenlerini, mermerlerini satsak da ulaşamayız. Ne yapıp edip bunu 4 Dolara çıkarmamız gerekir. 160 milyar Dolarlık ihracat yapıyoruz. Bunun içinde yüksek teknolojinin payı yüzde 4. Bunu yüzde 20 seviyesine çıkarmamız gerekir. Gazi Mustafa Kemal’in muasır medeniyet yürüyüşüne ulaşmak için yüzde 20 seviyesine çıkmamız gerekir. Onun için dünyadan teknoloji transferine ihtiyacımız var. İleri teknoloji ile ilgili çok hızlı iletişimin olduğu bir alana ihtiyacımız var. Bu alan da serbest bölgelerdir. İlk gel denilecek alan serbest bölgelerdir."

"DOLARI SERBEST BIRAKMAK GEREKİR"
Çalıştayın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Bakan Zeybekci, Dolardaki değişimleri değerlendirirken, "Dolar 2,39 seviyesine çıktığında dokunmamak, müdahale etmemek lazım, piyasanın bunu kendisinin halledebileceğini söyledim. Dolarla ilgili şimdi de aynı şeyi söylüyorum. Dokunmamak gerekir. Türkiye’nin kamu borçları, özel sektörün kısa vadeli borçlarına baktığımızda, ülkenin dövizle ilgili, kurun artış hızıyla alakalı yaratacağı spekülatif sonuçlarla ilgili endişe edilecek bir şey yoktur. Piyasayı rahat bırakmak gerekir. Bununla ilgili birileri bu konuyu spekelüte etmek istiyorsa, bunu onların elinde patlatmak lazım. Türkiye bu güçtedir" diye konuştu.
Rusya’da Rublenin değer kaybıyla ilgili soruyu da yanıtlayan Bakan Zeybekci, "Bizim Ocak ayında kullandığımız yüzde 4’lük döviz artışı tam anlamıyla bir çözüm değildir. Rusya başka bir şey yaşıyor. Dün gece itibariyle petrol fiyatları 120 Dolardan 57 Dolara düştü. Rusya’nın yaşadığı ile Türkiye’deki döviz olayı başka şeyler. Rusya başka enstrümanları kullanabilir. Yüzde 70’e varan Rublenin değer kaybı, bir süreye kadar ihracatı destekleyen ithalatı azaltıcı etkilerinden sonra tahrip etmeye başlar. Döviz rezervleri azalabilir. Ancak Rusya’nın ekonomisi, sanayisi böyle bir krizi alt edecek seviyededir. İhracat yapmamız anlamında rublenin değer kaybetmesi ihracatımızı zor hale getirebilir ama Rusya bunun üstünden gelecek ekonomiye sahip" dedi.
(İHA)