TRABZON (AA) - MELTEM YILMAZ - SEYİT AHMET EKSİK - Doğu Karadeniz'de 1 Eylül itibarıyla av yasağının sona ermesinin ardından "Vira Bismillah" diyen balıkçıların tezgahları, istavrit, çupra ve çinekopla şenlendi.

Doğu Karadeniz Balıkçı Kooperatifi Birliği Başkanı Ahmet Mutlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, av yasağının sona ermesinin ardından beklentileri yönünde avcılık yapılmadığını, ama sezondan umutlu olduklarını söyledi.

Denizlerde sezonun iyi geçeceğine yönelik iki aydır güzel bir tablo olduğunu dile getiren Mutlu, "O nedenle sezondan beklentimiz var. Hava durumuna göre netice alacağımızı düşünüyorum. Şu anda istavrit avlıyoruz, ama beklentimiz palamut. İstanbul ve Marmara'daki tekneler 100 ile 150 kasa civarında da hamsi avlıyor. Sezonun ilk hamsileri orada avlanıyor." dedi.

Mutlu, Kurban Bayramı'na kısa bir süre kaldığına işaret ederek, "Karadeniz'de kurban etinin balık satışlarını etkileyeceğini sanmıyoruz. Millet balık yemeye alışmış ve balıktan vazgeçmiyor. Yeter ki balık olsun." diye konuştu.

Et fiyatlarıyla karşılaştırıldığında balığın daha ekonomik olduğunu vurgulayan Mutlu, "Bugün istavritin kasası 110 ile 120 lira civarında. Kilosu da ortalama 10 ile 12 liraya geliyor. Etle kıyaslarsak bir kilo et fiyatına 3 kilo balık alınır ve 3 kilo balığı bir nüfus yer. Ekonomik olarak bakıldığında da balık ön plandadır, ama ne kadar et olursa olsun, bizim insanımız balık yemekten vazgeçmez." ifadesini kullandı.

Mutlu, son yıllarda artan turizm potansiyeline bağlı olarak balığa ilginin de arttığını belirterek, "Özellikle Araplar başta olmak üzere yabancıların da bölgemizde olmasının balıkçılığa etkisi var. Bu durum da bizleri son derece memnun ediyor. Bu sezonun bol ve bereketli geçmesini temenni ediyoruz." dedi.

- "Vatandaşın ilgisi yüksek"

Hollanda'dan tatil için memleketi Trabzon'a gelen ve ağabeyinin balıkçı tezgahında ona yardımcı olan Azem Filiz de yeni sezona umutlu bir başlangıç yaptıklarını ifade etti.

Tezgahların av sezonunun ardından dolmaya başladığını dile getiren Filiz, "Tezgahlarımızda balık görmeye başladık ve çok sevinçliyiz. Rabbim bütün sezon boyunca bol ve ucuz balık yemeyi nasip etsin." diye konuştu.

Filiz, tezgahlarda istavritin ağırlıklı olduğunu belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Tezgahlarımız tam dolmadı, ama 1-2 haftaya kadar tezgahlarımızın daha da renkleneceğini düşünüyoruz. Vatandaşımızın da bizler gibi beklentileri ve ilgileri yüksek. Bu ilginin Kurban Bayramı'nda da devam edeceğini düşünüyoruz. Karadeniz insanı standarttır ve bizim millet balık yemekten vazgeçmez. Bir iki gün bir durgunluk olur, ama sonra her şey normale döner. O nedenle inşallah bol ve bereketli bir sezon geçiririz."

- "Sezondan beklentimiz yüksek"

Yaklaşık 30 yıldır balıkçılık yapan Erkan Kiliş ise sezondan beklentilerinin yüksek olduğunu vurgulayarak, "Şu anlık sezondan memnun değiliz. Sadece istavrit çıkıyor ama bekliyoruz. İnşallah kısa sürede palamut da çıkar." dedi.

Vatandaşın balığa rağbetinin yüksek olduğunu kaydeden Kiliş, "Tezgahlarda çeşitlilik olması lazım. İnşallah hava şartları uygun olur da çeşitliliğimiz artar. İnsanımız balık seviyor ve alıyor. Benim evimde bir ton et olsun ağzıma sürmem, ama balığı her gün yerim. Karadenizliyi bırak, dünyada insanlar balıktan vazgeçmez." diye konuştu.

Balıkçı tezgahından alışveriş yapan Nebahat Danyal da balığı ailece çok sevdiklerini ifade ederek, "Çok güzel balıklar çıktı. Şu anda istavrit ve çupra alıyorum. Karadenizliyiz ve balığı seviyoruz. Karadeniz balıkla meşhurdur. İnşallah bol ve bereketli bir sezon olur." dedi.