Kredi notu sistemi, tüm bankalar tarafından uygulanmaktadır. Buradaki genel amaç bankaların mağdur olmamasıdır. Çünkü çoğu bireyin bankalar üzerindeki sicili oldukça kötüdür ve bu bankaları zora sokmaktadır. Bu nedenle uzun zamandan beri uygulanan bir sistem hayata geçirilmiş ve düzene koyulmuştur. Bankalar kredi notu değerlendirilmesi, sisteme kayıt altına alınması ve bir kişinin finansal açısından düzenini tam anlamıyla gösterebilmektedir. Böylece kredi notu bankacılık için önemli bir konu haline gelmektedir. Çünkü bankalar, kendisinden kredi talebinde bulunan kişilerin geçmişine kredi notu sistemi ile bakmaktadır. Kişinin borç düzeni, aksaklıkları, kredi kartı borçlarına sadık kalıp kalmadığı ve daha önceki çekmiş olduğu kredilere kadar kapsamlı bir analiz yapılmaktadır. Böylece kişinin talep ettiği kredi başvurusu ya da diğer hizmetlerden yararlanıp yararlanamama sonuçları ortaya çıkmaktadır.

Daha önceden kredi çekilmemişse elbette ki bunun üzerinde diğer adımlara bakılmaktadır. Kredi kartı borçları ve diğer finansal işlemler, kredi notunu etkileyen unsurlardır. Ayrıca hesabın aktif olarak kullanılması ve borçların her zaman için düzenli ödenmesi, kredi notunun büyük ölçüde önemini yansıtmaktadır. Tüm etmenler bankalar hizmetini sunarken karşılığını doğru bir şekilde alabilmesinde yardımcı olacaktır. Böylece, bankalar herhangi bir sorun yaşamadan, kendisine kredi başvurusunda bulunan kişi hakkında gerekli bilgiye sahip olarak sonuç çıkartabilmektedirler.

Kredi Notunun Düşük Olması ve Kara Liste Durumu

Kara liste kredi notunun sıfırlanmasıdır. Yani bu kişinin asla bankaların faaliyetlerinden yararlanamayacağı anlamına gelmektedir. Fakat bu durum 5 yıl içerisinde ödenen tüm borçların, kara listeden çıkarılmasını sağlayabilmektedir. Yine de hassas olan bu konularda bankalar her zaman için kredi notuna ve kişinin finansal geçmişine büyük bir önem vermektedir. Önemli yaptırımlarını bu bağlamda sağlayarak, adımlarını da daha etkili bir şekilde atmaktadırlar.

Kredi notunu düşürmemek oldukça basittir. Gelir düzeyine uygun olarak kredi kartı kullanmak ve kredi çekerken ağır bir yükün altına girmemektedir. Kazanılan paranın bir kısmının borçlara ayrılması ve sanki bu para yokmuş gibi davranılması borçların aksatılmadan ödenmesini sağlayacaktır. Tüm bu etmenler daha yararlı atılımları sağlarken, kredi notunun da yüksek olmasını sağlayacaktır.