Yargıtay'ın kredi kullanan vatandaşlardan dosya masrafı adı altında aldığı paraların iade edilmesi kararının ardından, her türlü kredi kullanıcısı geriye dönük olarak 10 yıllık kredi masraflarını alabilecekleri bildirilmişti. Son 10 yılda kredi kullanan 12 milyon vatandaşın bu haktan yararlanabileceğinin ortaya çıkmasının ardında bankalara ve Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri'ne dilekçe yağmaya başladı.

Dosya masraflarının iadesi konusunda Trabzon İl Sanayi ve Ticaret Müdürü ve İl Tüketici Sorunları Hakem Heyeti Başkanı Mehmet Siyambaş, müracaatta bulunan vatandaşları uyardı. Siyambaş “Dosya masraflarını geri almak isteyen vatandaşlarımız mutlaka ödedikleri ücretlerin makbuzlarını bankalardan temin etmeliler, aksi halde hiçbir hak talep edemezler” dedi.

Karar sonrasında haftada 150 vatandaşın kendilerine şikayet için müracaatta bulunduğunu ifade eden Siyambaş “Bankaların masraf ve fon ücreti adı altında vatandaşlara verilen krediler için talep ettikleri ücretlerin iadesi konusunda Yargıtay’ın verdiği bir karar var. Vatandaşlarımız bu konuyu duyduktan sonra elinde hiçbir belge, bilgi olmadan Tüketici Sorunları Hakem Heyeti’ne geliyor. ‘Ben falan bankadan kredi çektim, bunun iadesinin yapılmasını istiyorum’ diye bize şikayette bulunuyorlar. Dolayısıyla bu konu hakkında yeterli bilgisi olmayan vatandaşlarımız bizlere gelerek şikayette bulunduklarında bizim personelimizde de bir yığılma ve bazen de sürtüşmelere varan durumlar oluşuyor. Bizim burada istediğimiz, tüketici hangi belgeler ile sorununu çözebilecek, bunun bilinmesini sağlamak. Tüketici karar tarihinden itibaren 10 yıl geriye dönük şekilde, bankalardan çektiği gerek tüketici kredisi gerekse konut kredilerinde ama yapılandırma hariç dosya masrafı adı altında alınan ücretleri belgelendiren dekontun fotokopisi ile müdürlüğümüze müracaat etmeleri yeterli” dedi.
Bankalardan alınan krediler sırasında kendilerine imzalatılan sözleşmelerin dikkatle okunması gerektiğine de değinen İl Tüketici Sorunları Hakemi Heyeti Başkanı Mehmet Siyambaş” Tüketiciler öncelikler sözleşmenin 12 punto ile yazılıp yazılmadığına dikkat etmeli. Yazılar tüketicinin okuyabileceği büyüklükte olmalı. O sözleşmelerde önemli olan iki madde var, biri yıllık aidatın miktarının yazdığı madde diğeri ise fon ve kredi masrafları maddesi. Bu maddeleri dikkatle okuyup imzalamalılar. Aksi takdirde bir hak talep edilmesi söz konusu olamaz” diyerek tüketicileri uyardı.