Küresel sermaye operasyonları bulunan 17 finansal kuruluş ve bankanın kredi notunu değerlendirmeye alan derecelendirme kuruluşu Moody's, Aralarında UBS AG, Credit Suisse Group AG ve Morgan Stanley'nin kredi notlarını 3 kademe kadar düşürebilir.

Moody's açıklamasında Goldman Sachs Group Inc., Deutsche Bank AG, JP MOrgan Chase&Co. ve Citigroup Inc.'in notları 2 kademe indirilebilecek şirketler arasında yer aldığını söyledi. Kuruluş bugün Euro Bölgesi'ndeki borç krizinden kaynaklanan riskleri gerekçe göstererek, Avrupa'daki bazı sigorta şirketlerinin kredi notunu düşürdü.

Bankaların borçlanma maliyetlerini artırabilecek ve bankaları teminatlarını yükseltmek zorunda bırakabilecek olan olası not indirimleri, hâlihazırda yeni sermaye kuralları ve işlem kısıtlamalarıyla baş etmeye çalışan yatırımcılar ile Moody's'i de karşı karşıya getirebilir.

Yunanistan'daki borç sıkıntılarının piyasalarda çalkantılara neden olmasıyla dünya genelinde bankaların fonlama maaliyetleri tırmandı. Önümüzdeki 2 yılda bu bankaların, hiç şüohesi, eskiye kıyasla daha az dirençli olacağını savunan Mizuho Securities Co.'nun Hong Kong'taki finansal analistlerinden Jim Antos, "Bugün sermayesini artırmak zorunda olan her banka için çok zor bir durum. Not indirimi, bunu daha zor ve daha pahalı bir hale getiriyor" dedi.

Moody's, Barclays Plc, BNP Paribas SA, Credit Agricole SA, HSBC Holdings Plc, Macquarie Group Ltd. ve Royal Bank of Canada'nın notları 2 kademe düşürülebilecek bankalar arasında yer aldığını söyledi. Bank of America Corp., Nomura Holdings Inc., Royal Bank of Scotland Group Plc ve Societe Generale SA'nın notu ise 1 kademe indirilebilir.