BAYBURT (AA) - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, Rekabetçi Sektörler Programının yeni döneminde, 405 milyon avro fonla 81 ilin tamamında yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceklerini söyledi.

Bakan Özlü, Bayburt Organize Sanayi Bölgesinde (OSB), "Bayburt Doğal Taş AB Projesi" kapsamında kurulan Bayburt Doğal Taş Üretim ve Pazarlama Destek Merkezinin açılış törenine katıldı.

Özlü, burada yaptığı konuşmada, Bayburt’un geleceğinin çok parlak olduğunu belirterek, "Bir katkı da biz yapalım. Bizim Bilim Merkezleri Projemiz var. Bayburt’a inşallah bir bilim merkezi yapacağız, şimdiden hayırlı olsun." dedi.

AB-Türkiye Mali İşbirliği çerçevesinde yürüttükleri Rekabetçi Sektörler Programı kapsamındaki projenin Bayburt’a, bölgeye ve ülkeye hayırlı olmasını dileyen Özlü, Bayburt’un doğal taş konusunda çok önemli potansiyeli bulunduğunu söyledi.

- "Şehirlerin farklı ve güçlü yönlerini iyi değerlendirmek önemli"

Bölgede KOBİ düzeyinde üretim yapan doğal taş firmalarına hizmet verecek Merkezin, mevcut potansiyeli çok daha güçlü şekilde hayata geçirmek için kurulduğunu ifade eden Özlü, "Bu Merkezde yürütülecek faaliyetlerle işletmelerimizin daha yüksek katma değerli üretim yapmalarının önünü açacağız. Her şehrin kendisine mahsus özellikleri, güçlü yönleri, avantajları bulunur. Proje üretirken şehirlerin bu farklı ve güçlü yönlerini iyi değerlendirmek büyük önem taşır. Biz de bu anlayışla projeler üretiyoruz. Bu projeleri çok yakından takip ediyor ve başarıyla yürütüyoruz." diye konuştu.

Rekabetçi Sektörler Programı kapsamında birçok ilde buna benzer çok önemli projeleri hayata geçirdiklerini anlatan Özlü, "Bu programın ilk döneminde 44 projeye 500 milyon avro fon sağlandı. Bu projelerle iki risk sermayesi fonunu hayata geçirdik. Ayrıca Türkiye’nin ilk lisanslı fındık deposunu, bir lojistik merkezi, 4 teknoparkı, 10 iş geliştirme merkezini ve bu merkeze benzeyen 9 ortak kullanım atölyesini kurduk ve işletiyoruz. Bu programın yeni döneminde ise 405 milyon avro fonla bu sefer 81 ilimizin tamamında yeni projeler gerçekleştirmeye devam edeceğiz." dedi.

- "Türkiye’yi KOBİ'ler büyütecek"

Bakan Özlü, dün büyüme rakamlarının açıklandığını anımsatarak, "Türkiye 2016'nın son çeyreğinde yüzde 3,5, yılın tamamında ise yüzde 2,9 büyüdü. Türkiye ekonomisi piyasa beklentilerini yine aştı, yine birçok insanı şaşırttı, mahcup etti. Geçtiğimiz yıl gerçekten birçok olumsuz duruma rağmen ekonomimiz hızlı şekilde toparlandı ancak şunu da biliyoruz ki bizim daha hızlı büyüme oranları yakalamamız lazım." dedi.

Bunu başarmak için 81 ilin katkısına ihtiyaç duyulduğuna işaret eden Özlü, şunları kaydetti:

"Türkiye sadece birkaç büyük şehir eliyle, birkaç büyük firma eliyle büyüyemez. Türkiye’yi 81 ilimizdeki KOBİ'ler büyütecek. Bu merkez gibi projeleri hayata geçirmemiz bu yüzden önem taşıyor. Bu coğrafyadaki Allah vergisi doğal taşlara daha fazla katma değer katmamız lazım. Bu proje işte bunu sağlayacak. Bütün şehirlerimizde benzer adımlar atıldıkça Türkiye çok daha yüksek büyüme rakamlarına ulaşacak."

Bakan Özlü, 16 Nisan’da halk oylamasına gidileceğini hatırlatarak, "Özellikle 16 Nisan'da çıkacak 'evet' kararından sonra ekonomimiz adeta şaha geçecek. Türkiye son derece dinamik, yenilikçi, hızlı bir sisteme kavuşacak, çok daha kararlı adımlarla yoluna devam edecek." diye konuştu.

(Sürecek)