AKARYAKIT dağıtım şirketleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) tanıdığı sürenin dolması üzerine motorin ve benzinde 2 ile 4 kuruş arasında beklentilerin çok altında kalan tutarlarda indirim yaptı.

EPDK'nın akaryakıt ve LPG dağıtım şirketlerine indirim için tanıdığı süre dün doldu. Bazı akaryakıt şirketleri, sürenin dolmasına saatler kala gerek motorin gerekse de benzinde birkaç kuruşluk indirim yaptı. İndirim, çarşamba gününden geçerli olmak üzere pompaya yansıdı.

HABERTÜRK'ün aldığı bilgiye göre motorinde TOTAL 4 kuruş, BP 2 kuruş, Shell 3 kuruş, PO 4 kuruş ve OPET 4 kuruş indirim yaptı. Benzinde de indirim beklentileri karşılamadı. BP 2 kuruş, OPET ve PO 4 kuruş, Shell 3 kuruş indirim yaptı.

Devletin kontrolünde bulunan TP Dağıtım, akaryakıt fiyatlarında bir değişiklik yapmadı. TP Dağıtım'ın, indirim yapma eğilimi taşıdığı ancak henüz bu kararının yaşama geçirmediği öğrenildi.

LPG'DE ZAM YANSITILMADI
Otogazda da indirim gündeme geldi. EPDK kaynaklarından alınan bilgiye göre otogazın ton fiyatı 480 dolardan 490 dolara çıktı. Bu artışla birlikte TÜPRAŞ, otogaza 9 kuruş zam yaptı.

LPG dağıtım şirketleri, EPDK'nın talebi üzerine bu zammı müşterilere yansıtmama kararı aldı.

KURUL'DA DEĞERLENDİRİLECEK
EPDK'nın yaptığı çalışmaya göre, Akdeniz'de ortalama dağıtıcı ve bayi payı litre başına benzinde 32, motorinde 34 kuruş düzeyinde bulunuyor. Türkiye'de dağıtıcı ve bayi payı benzinde 42 kuruş, motorinde 50 kuruş. EPDK, bu farkın kapatılmasını istiyor. Ancak dağıtım şirketleri, EPDK'nın beklentilerinin çok altında bir indirim yaptı.

EPDK Tarife Dairesi Başkanlığı'nın, bayram sonrasında konuyu Kurul'a indirmesi bekleniyor. Bu konuda son kararı (tavan fiyata geçilip geçilmeme dahil) Kurul verecek.

TÜRKİYE MOTORİN TÜKETİYOR
EPDK'nın verilerine göre Türkiye ağırlıklı olarak motorin kullanıyor. 2012 yılı sonunda 15.6 milyon ton (toplam 77.4 paya sahip) motorin kullanıldı. 1.9 milyon ton (yüzde 9.6) benzin, 2 milyon 700 bin ton da LPG tüketildi.

EPDK kaynakları, Türk halkının araçlarında motorini tercih ettiğini belirterek, "Bu üründe yapılan indirim daha çok müşteriyi ilgilendiriyor" dedi.