İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, pamuğun bu sezon hüsrana yol açtığını belirterek, “Ülkemiz üreticisinin ulaştığı başarılı verim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın vermiş olduğu destekleme primi olmasa Türkiye’de 1 kilo dahi pamuk yetiştirilemez” dedi.
İzmir Ticaret Borsası Meclis Başkanı ve Ulusal Pamuk Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Barış Kocagöz, pamuğun bu yıl hüsrana yol açtığını belirtti. Türkiye’nin artan ekim alanları ile önümüzdeki sezon 750 bin üretim beklenilen pamuk rekoltesinin hasat sezonuna girdiğini kaydeden Kocagöz, “Ancak, hasat zamanı arz fazlasının ortaya çıkması ve dünya fiyatlarındaki düşüş, fiyatları üreticinin zarar edeceği seviyelere taşıdı. Bu nedenle zarar edecek bir sezon yaşayan pamuk üreticisi eğer hızlı tedbir alınmazsa pamuk üretiminden yine kaçacak” diye konuştu. Yükselen rekoltenin gelecek sezon düşmesinin kaçınılmaz olduğunu vurgulayan Kocagöz, Türkiye’deki üreticilerinin ulaştığı verim ve Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verdiği destekleme primi olmasa Türkiye’de 1 kilo dahi pamuk yetiştirilemeyeceğini ifade etti.

TÜRK PAMUĞU KALİTELİ AMA UCUZ
Çin’in ithalatı kotaya koyması ve dünya stoklarının endişe verici rakamlarının dünya piyasasının düşmesine neden olduğunu ifade eden Kocagöz, sözlerini şöyle sürdürdü: “Türk pamuk üretiminin hasat zamanında arz fazlası ile de birleşince ülke içinde oluşan fiyatları geçici de olsa suni düşüşlere yöneltiyor. İşte bu nedenle Türk pamuğu çok kaliteli olmasına karşın dünyadaki muadillerine göre daha düşük fiyatlardan değerlendiriliyor.”

“MALİYETİNİ DAHİ KURTARAMAMIŞ OLACAKLAR”
Ulusal Pamuk Konseyi’nin yaptığı maliyet çalışmasına göre bu sezon, dekara ortalama 875 TL masraf olacağı ve 450 kilo ortalama verim ile 1.94 TL/kilo maliyet ile pamuk üretildiğini söyleyen Kocagöz, “Ege Bölgesi’nde lif pamuk 365 TL/kilogramdan Güneydoğu Bölgesi ve Çukurova’da da 3.1 TL/kilogramdan işlem görüyor. Bu da üretici için Ege Bölgesi’nde 1.5-1.6 TL/kilogramlık, Güneydoğu pamuğunda 1.2-1.3 TL/kilogramlık gelir demek. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının bu sezon vereceği 55 kuruş prim desteği ile bu gelir toplamda Ege Bölgesi’nde 2.1 TL/kilogram, Güneydoğu Bölgesi’nde ortalama 1.75 TL/kilogram olarak gerçekleşecek. Bu rakamlardan anlaşılacağı gibi pamuk üreticisi ne yazık ki kimi yerde maliyetini ancak kurtarırken kimi yerde de maliyetini dahi kurtaramamış ve zarar etmiş olacaktır.”

“DESTEK PRİMİ 55 KURUŞTAN YUKARI ÇIKARILMALI”
Önümüzdeki günlerde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na acilen güncel problemleri ileterek çare arayışına gireceklerini dile getiren Kocagöz, destekleme priminin mümkünse 55 kuruştan daha yukarı çıkarılmasının çare olabileceğini kaydetti. Kocagöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Bakanlığımızın önderliğinde lisans depoculuğunun daha yaygın hale getirilmesi için depolama maliyetlerinin bir kısmının desteklemesi ile ilgili çalışmalar olduğunu ve sonuçlandırılma aşamasında olduğunu mutlulukla öğrenmiş bulunuyoruz.”
(İHA)