Devlet katkısı bireysel emeklilik katılımcılarına ödedikleri katkı payları için devlet tarafından, teşvik amaçlı ödenen ek bir destektir. Bireysel emeklilikte devlet katkısı; ödediğiniz katkı payı tutarlarının %25’i oranında olup, devlet tarafından katılımcıların bireysel emeklilik hesaplarına yatırılır. Bu avantajla birikiminizi daha hızlı büyütme şansına sahip olursunuz. Ödenebilecek devlet katkısının üst sınırı, o sene için belirlenen brüt asgari ücretin yıllık tutarının %25’ini aşamaz. 2020 yılı için bu tutar 8.829 TL’dir. Bir başka deyişle 2020 yılında bireysel emeklilik hesabınıza minimum, yıllık asgari brüt ücret olan 35.316 TL yatırdığınızda, devlet katkısı olarak faydalanabileceğiniz tutar 8.829 TL’ye kadar çıkabilir. Bu sınır katılımcı bazında uygulanır, yani bir veya birden çok bireysel emeklilik hesabına sahip olduğunuzda alabileceğiniz devlet katkısı üst sınırı aynıdır.

Devlet katkısından yararlanmak için yapmanız gereken çok basit: Bireysel emeklilik hesabınıza katkı payı ödemek. Ayrıca sadece düzenli katkı payı ödemesi değil; ek ve başlangıç katkı payları için de devlet katkısından yararlanabilirsiniz. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı veya mavi kart sahibi olup bireysel emeklilik hesabına katkı payı ödeyen 18 yaş üzeri herkes devlet katkısından yararlanabilir. 

BES devlet katkısı hak ediş oranları sistemde kalınan süreye göre değişiklik gösterir:

  • BES'e dahil olup 3 yıldan önce sistemden çıkarsanız, devlet katkısı alamazsınız;

  • 3. yılın sonunda %15'ini, 

  • 6. yılın sonunda %35'ini,

  • 10. yılın sonunda %60'ını,

  • Emekliliğe hak kazandığınız takdirde yani 56 yaşınızı doldurup BES’te 10. yılınızı tamamladığınız zaman devlet katkısının tamamını alırsınız. 

Vefat durumunda, katılımcının devlet katkısı hesabındaki tutar kendisi tarafından belirlenen lehtar ya da lehtarlara ödenir.

Ek olarak; otomatik katılım kapsamındaki katılımcılar da %25 devlet katkısı avantajından faydalanabilirler, dahil olduktan sonraki ilk 2 ay içerisinde sistemde kalmaya devam ederlerse bir defaya mahsus 1.000 TL ilave devlet katkısı almaya hak kazanırlar. Bu tutar yıllık devlet katkısı üst sınırına dahil değildir fakat hak ediş koşulları aynıdır. Ayrıca otomatik katılım sisteminden emeklilik hakkı kazanılması sonrası katılımcılar; birikimlerini en az 10 yıllık gelir sigortasına yatırırsa, devlet birikimlerinin %5’i kadar ek katkı sağlayacaktır. Otomatik katılım ve BES kapsamındaki sözleşmeler ayrı ayrı devlet katkısı limitlerine sahiptir. Özetle, bir katılımcı hem gönüllü BES hem de otomatik katılım sistemlerine dahil olmuş ise alacağı devlet katkısı miktarı yıllık 17.658 TL’ye kadar yükselebilir.