Doğu Karadeniz İhracatçıları Birliği (DKİB)'nden yapılan açıklamaya göre; TrabzonRizeArtvinve Gümüşhane illerinden bu yılın ilk 11 ayında (Ocak-Kasım) 1 milyar 440 milyon 482 bin 543 dolarlık ihracat yapıldı. Bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 4 ilin ihracatında yüzde 14,2'lik artış olduğu bildirildi. 

İller bazında, bir önceki yılın aynı dönemineoranla Trabzon'un ihracatında yüzde 14,1,Rize'den yapılan ihracatta yüzde 15,7 ve Artvin'in ihracatında yüzde 7,5 artış olurken,Gümüşhane'den yapılan ihracatta ise yüzde 32,5 düşüş yaşandı. 

Bölgeden yapılan ihracatın ürün sıralamasında, 624 milyon 85 bin 65 dolarlık tutarla fındık ve mamulleri birinci, 317 milyon 431 bin 624 dolarla yaş meyve sebze ürünleri ikinci ve 265 milyon 81 bin 584 dolarla madencilik ürünleri üçüncü sırada yer aldı. Bölgeden, yılın ilk 11 ayında 95 değişik ülkeye ihracat yapılırken, en fazla ihracatın olduğu ilk beş ülke ise sırasıyla Rusya Federasyonu, GürcistanAlmanya,Fransa ve İtalya oldu. 

DKİB Başkan Ahmet Hamdi Gürdoğan, 11 aylık ihracatta görülen artışta en önemli etkenin tarımsalürünlerde ihraç fiyatlarının bir önceki sezona göre yükselmesi olduğunu belirtti. Gürdoğan, şunları ifade etti: "İhracatta yaşanan bu artışın sürdürülebilir kılınması, Avrupa piyasalarında yaşanan kriz etkilerinden bölge ihracatçılarımızın olumsuz etkilenmemeleri için alternatif pazarların cazip hale getirilmesi ve hepsinden önemlisi de yakınlık avantajına sahip olduğumuz ülke pazarlarında kalıcı olabilmemiz açısından, aylarca sürekli talep ettiğimiz Sochi Limanı'na alternatif Adler (Imeretinsky) Limanı'nın açılması, Rusya piyasasına 4-5 saatte karayolu ile ulaşmamızı sağlayacak Abhazya kapısının ülkemiz garantörlüğünde açılması ve özellikle KOBİ statüsünde bulunan ihracatçılarımızın, gelişen ülkepiyasalarında kalıcı olabilmeleri açsından Rusya Federasyonu ve hinterlandı Türk Cumhuriyetlerinde imalat faaliyetinde bulanacağımız devletimiz garantörlüğünde, organize sanayi bölgelerinin geliştirilmesi konularının ivedilikle hayata geçirilmesi konusunda yetkililerin yardımlarını talep etmekteyiz."