ARTVİN (AA) - Çoruh Nehri üzerinde kurulan barajlar elektrik enerjisi üreterek ülke ekonomisine katkı sunarken göllerinde yapılan kafes balıkçılığı, yöre halkının en önemli geçim kaynağı haline geldi.

Borçka Barajı gölünde kafes balıkçılığı yapan İbrahim Biberoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşiyle 2000 yılında Rize'de başladığı kafes balıkçılığını, Borçka baraj gölünde kurduğu tesiste yaklaşık 6 aydır sürdürdüğünü söyledi. Biberoğlu, "Eşim benim en büyük destekçim. Günümüzün tamamını balıkların bakımı ve yetiştiriciliği için harcıyoruz." dedi.

Borçka baraj gölünde 10 üreticinin kafes balıkçılığı yaptığını, kendisinin de 500 ton kapasiteli alabalık üretim tesisi olduğunu ifade eden Biberoğlu, "Bu yıl gayet verimli bir üretim yaptık. Şu an hasat yapıyoruz. Bugün ilk kez yaklaşık 15 ton alabalığı Malatya üzerinden Almanya, İngiltere, Fransa ve Hollanda'ya ihraç ediyoruz. Devletimiz de bizleri her konuda destekliyor. Bu yıl ilk kez yurt dışına ihraç etmenin mutluluğunu yaşarken Samsun, Ankara, İstanbul ve Malatya illerine de alabalık satıyoruz." diye konuştu.

Biberoğlu, Borçka baraj gölünde balıkçılık yapan üreticiler olarak yıllık hedeflerinin yurt dışına 2 milyon avroluk ihracat yapmak olduğuna işaret ederek, "Devletimizin gerek teknik personel anlamında gerekse maddi olarak bizi daha fazla desteklemeleri halinde üretimimiz aratacağına inanıyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Yılın belirli aylarında pazar sorunu yaşadıklarını kaydeden Biberoğlu, "Özellikle nisan, mayıs ve haziran aylarında ürettiğimiz balıkların satışında pazar sorunu yaşıyoruz. Diğer zamanlarda işlerimiz daha iyi oluyor." ifadelerini kullandı.

Biberoğlu, zaman zaman göle bırakılan atıkların ve çöplerin balıkları tehdit ettiğine dikkati çekerek, "İnsanların çevreye karşı daha duyarlı olmaları gerekiyor. Göl ne kadar temiz olursa hem gölde yaşayan canlılar zarar görmemiş olur hem de üretim artar. Ürettiğimiz balıkların ihracatından hem geçimimizi sağlıyoruz hem de ülke ekonomisine katkı sağlıyoruz." diye konuştu.

- "2023'e kadar ilimizin su ürünleri yetiştiricilik kapasitesi 20 bin tona çıkarılacak"

Son Valiler Kararnamesi ile merkeze atanan Vali Kemal Cirit de kentin mevcut akarsu kaynakları, yapımı tamamlanmış Muratlı, Borçka, Deriner ve Artvin barajları ve yapılacak üç baraj gölüyle önemli su ürünleri yetiştiricilik potansiyeline sahip olacağını söyledi.

Artvin'de ilk su ürünleri tesisinin 1985 yılında faaliyete geçtiğini belirten Vali Cirit, "Halen 3 kuluçkahane tesisi, 29 kara tesisi ve 7 faal ve 3 inşaat izni verilmiş, 5 proje aşamasında ağ kafes tesisinin faaliyete geçmesiyle 2016 yılı sonunda yıllık toplam 8 bin 790 ton porsiyonluk ve 5,5 milyon yavru üretimi gerçekleştirilecektir." dedi.

Vali Cirit, Borçka Barajı'nda ilk etapta 500'er tonluk 3 ağ kafes tesisi kurularak üretime geçildiğini ve ilk balık hasadının 2011 yılında yapıldığını ifade ederek, "Devam eden projelerin tamamlanmasıyla faal tesis sayısı 7'ye çıkmış olup 2015 yılında 3 bin 245 ton kapasiteye ulaşılmıştır. Borçka baraj gölünde halen 5 tesisin kurulum faaliyeti devam etmekte olup 2016 yılı sonbaharında yıllık 5 bin 880 ton kapasiteyle yeni sezon üretimine başlanacaktır." diye konuştu.

Cirit, Deriner Barajı'nda ise limnolojik çalışmaların tamamlandığını belirterek, sözlerini şöyle bitirdi:

"Yıllık 950 ton kapasiteli üretim için 3 tesise izin verilmiş olup 2016 yılı sonunda yıllık 2 bin 850 ton üretime başlanacak. 2017 yılı planında ise Deriner baraj gölünde yıllık 950 ton kapasiteli 4 tesisle üretim hedefleniyor. Yakın zamanda inşaatı tamamlanarak su tutmaya başlayan Artvin Barajı'nda limnolojik etütler tamamlandığında projelendirme çalışmalarına başlanacak. Ulusal hedef olan 2023 yılına kadar ilimizin su ürünleri yetiştiricilik kapasitesi 20 bin tona çıkarılacak."