İlk etapta İstanbul Altın Borsası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'nın birleşmesiyle kurulan ve şirketleşen Borsa İstanbul AŞ için uzmanlar, Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası AŞ'nin devrolması ve ardından planlanan emtia ve enerji piyasaların da katılımıyla işlem hacmi ve büyüklük açısından uluslararası ölçekte bir devin doğduğunu belirtiyor.

Uzmanlar, Borsa İstanbul'un somut olarak yatırımcılar ve kurumlar açısından en önemli getirisinin finansal derinliğin ve likiditenin artması ve farklı araçlara tek bir platform üzerinden işlem yapabilme imkanı olacağını belirtiyor.

Nitekim Borsa İstanbul AŞ Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Turhan da borsaya ortak olmak, yatırım yapmak isteyen kurumlar arasında seçim yapılırken en önemli tercih sebebinin, likiditenin artmasına yönelik katkı sağlayacak olması olduğunu belirtiyor.

Dünyanın en büyük 10 borsasında biri olma yolunda en önemli adım

Uzmanlar, Borsa İstanbul bir anonim şirket olarak yapılandırılmasının, hükümetin hedeflerinden biri olan İstanbul'un bölgenin ve dünyanın finans merkezlerinden biri olması yolunda atılmış ve atılacak en önemli adımlardan biri olduğunu belirtiyor. Şirketleşmenin ardından Borsa İstanbul çatısı altında bugün işleme başlayan endeks opsiyonlarının ardından 5 Ağustos'ta vadeli işlem sözleşmelerinin, çok kısa sürede altın borsasının ve daha sonra da emtia ve enerji piyasasının yer alacağını vurgulayan uzmanlar, ileri ki dönemde döviz borsasının da Borsa İstanbul içinde kurularak işleme başlayabileceğini tahmin ediyor.

Tüm bu piyasaların tek çatı altında toplanmasının yatırımcıya en büyük getirisinin farklı piyasalarda tek bir mevzuat altında ve tek hesapla işlem yapabilme kolaylığı ve kurumsal yatırımcılarının ilgisinin artmasıyla piyasa derinliğinin sağlanması olacağını ifade ediyor.

Başbakan Yardımcısı Babacan da değerlendirmesinde, artık hissedarlık yapısı olan bir şirket haline gelen Borsa İstanbul'un dünyanın en büyük 10 borsasından biri olma hedefi için koşmaya başlaması için engel kalmadığını belirtmişti.

Önümüzdeki dönemde işlem hacmi ve likidite hiç olmadığı kadar artabilir

Uzmanlar Borsa'nın, İMKB zamanında mümkün olmayan, şirketleşme ile önü açılan stratejik ortaklıklarla uluslararası alanda bilinirlik ve uluslararası çekim merkezi olmasının perçinleneceğini, bu sayede artan işlem hacmi ve likidite ile kurumsal yatırıcı ilgisinin çok kısa vadede olmasa bile önümüzdeki dönemde hiç olmadığı kadar artabileceğini belirtiyor.

Daha şirketleşme gerçekleşmeden dahi gelişmiş ülke borsaları, dünyanın önde gelen fon ve yatırım şirketlerinin ortaklık ve işbirlikleri için girişimlerde bulunmaya başladıkları biliniyor.

Uzmanlar ileri ki dönemde stratejik ortaklık ve artması beklenen likiditenin aslında küçük yatırımcıyı borsadaki spekülatif hareketlerden ve manipülasyondan koruyacak en önemli unsurlardan biri olacağını dile getiriyor. Yüksek likiditenin büyük halka arzları ve kurumsal yatırımcıları bir mıknatıs gibi kendine çekeceğini ifade eden uzmanlar, bunun önce sağlıklı fiyat oluşumunu ardından da küçük yatırımcının spekülatif hareketlerden daha az etkilenmesini sağlayacağını kaydediyor.