Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından kullanılmak üzere yerli, çevreci ve ekonomik yol çizgi boyası üretti. Boyanın pilot denemesi Ankara-Konya yolunun 15. kilometresinde yapıldı. TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Kimya Enstitüsü ve Karayolları Genel Müdürlüğü Ar-Ge Dairesi Başkanlığı tarafından geliştirilen yol çizgi boyaları, yıllık en az 8 milyon lira tasarruf sağlayacak.

TÜBİTAK Proje Sorumlusu Tülay İnan, projede BETEK Boya AŞ'den de destek aldıklarını bildirerek, "Buradaki amacımız su bazlı yol çizgisi yapmak. Çünkü şu an kullanılan boyaların kanserojen madde içerme olasılığı var. Bazı bölgelerde yüksek maliyetler söz konusu. 2011 yılı 13 bin ton yol çizgi boyası için 26 milyon lira ödenmiştir. Bu proje ile 13 bin ton yol çizgi boyası için sadece yüzde 15'lik iyileşme ile toplam 8 milyon lira tasarruf edilecek." dedi.

Solvent bazlı boyaların bırakılıp su bazlı boyaların kullanılmasını amaçlayan projenin Türkiye geneline yayılacağını belirten Tülin İnan, proje kapsamında su bazlı yol çizgi boyaların gece görünürlülüğünü ölçen makinenin de Türkiye'ye getirildiğini açıkladı. Bu makinenin 100 km hızla yoldaki çizgilerin gece görünürlülüğünü ölçebileceğini söyleyen İnan, "Makine gündüz ve gece ölçümlerini veri olarak Karayolları Genel Müdürlüğü'ne veri olarak şartname hazırlarken kullanmasına olanak sağlayacak." diye konuştu.

Trafiğin yoğun olduğu bölgelerde ve iklimsel koşullara bağlı olarak boyanın 1'den fazla uygulandığı yerler dikkate alındığında Karayolları Genel Müdürlüğü'ne yıllık yaklaşık ortalama cam kürecik uygulaması ile birlikte yol çizgi boyasının maliyeti 50 milyon liradır. Bunun içinde sadece yol çizgi boyalarının maliyeti 26 milyon TL olup, projenin hayata geçmesi halinde bu rakamın 16 milyon liraya kadar düşmesi bekleniyor.