Fiber internet altyapısı oluşturma çalışmalarına devam eden Turkcell, Kocaeli’nin Gebze ilçesindeki 22 bin metrekarelik alana 150 milyon dolarlık yatırımla da data merkezi kuracak.
Turkcell Superonline Bireysel Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Ceyhun Özata, Kocaeli’de basın mensuplarıyla bir araya gelerek firmanın yatırımları hakkında bilgiler verdi. Özata, Turkcell Grup’un, 5 yıl içerisinde Gebze’de 22 bin metrekarelik alana 150 milyon dolarlık yatırımla data merkezi kurarak, verileri burada saklayacaklarını söyledi.
Kocaeli’de bir otelde düzenlenen toplantıya, Kocaeli Turkcell Superonline Kanal Destek Yöneticileri Barbaros Bal, Oğuz Filiz Fidanoğlu, Volkan Oral, Ozan Feridun, Profiber Abone Merkezi yöneticileri Mehmet Aygün ve Vefa Önen katıldı.
Toplantıda bir sunum yaparak Turkcell’in 7 yıldan bu yana gerçekleştirdiği hizmetlerden bahseden Özata, “2008 yılında Türkiye’yi geleceğin teknolojisiyle donatmak üzere fiber optik yatırımlara başladık ve ışık hızında interneti 2 Milyon ev ve işyerinin kapısına kadar götürdük. 2014 yılı üçüncü çeyrek sonuçlarına göre 686 Bin fiber kullanıcısı olmak üzere müşteri sayımız 1.1 milyona ulaştı. Ses müşterilerinin sayısı ise 500 bini geçti. Hayatımızı kolaylaştıran teknoloji ile tanıştırmak istiyorum. Yeni nesil teknolojiyi hemen öğrenip kapabiliyor ama ileri yaştaki insanlar, o kadar da kolay kullanmıyor. Biz de teknoloji 7’den 70’de kolayca kullanabilecek hale getiriyoruz” diye konuştu.
Türkiye genelinde 2,5 Milyar TL, Kocaeli’nde ise 60 milyon TL’lik yatırım yaptıklarını belirten Özata, “Telekomünikasyon sektöründeki yatırımlar, diğer sektörlerin büyümesi için itici güç haline geldi. Kocaeli’den dünyaya üretim yapan büyük sanayi kuruluşlarından küçük ya da orta boylu işletmelere ve şehir sakinlerine kadar herkesin bu bilinçle hareket ettiğine inanıyoruz. Türkiye’nin sanayi başkenti Kocaeli’de dünya ile aynı dönemde fiber yatırımlarına başlayarak ülkemizin rekabet gücüne önemli bir katkıda bulunduk” dedi.
Yeni teknolojik hizmetlerinden de bahseden Özata, sözlerine şöyle devam etti: “Turkcell sinerjisiyle geliştirdiğimiz kişisel televizyon platformu Turkcell TV Plus’ın en önemli özelliği üstün teknolojisiyle geleceğin televizyon izleme deneyimini bugüne taşıması. Herhangi bir kanalı 12 saat geriye alma olanağı sunan TV Plus, ayrıca istenilen programı buluta kayıt etme özelliğiyle fark yaratıyor ve gerçek çoklu ekran deneyimi ile televizyon keyfi zaman ve mekana bağımlı olmaktan tamamen kurtuluyor. Örneğin; evde izlemeye başladığınız bir filmi, kaldığınız yerden akıllı telefonunuzdan izlemeye devam edebiliyorsunuz.”
“Yeni bir yatırımımızı Kocaeli’de hayata geçireceğiz. Gebze’de temeli atılacak veri merkezimiz ile mevcut veri merkezi kapasitemizi ikiye katlayacağız. Yaklaşık 22 bin metrekare kapalı alanda, 10 bin metrekare veri merkezi alanına; Tier-4’e hazır altyapı ile 3 noktadan yedekli fiber altyapıya, ileri deprem güvenliğine ve Leed sertifikasına sahip çevreci tesisle kurumlara en üst kalitede ve güvenilirlikte hizmet vereceğiz.”
(İHA)