Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye'nin "BB+" olan yerel ve yabancı para cinsinden uzun vadeli kredi notunu teyit ederken, notgörünümün "Pozitif"ten "Durağan"a çevirdi. 

Kuruluştan yapılan açıklamada, not görünümününrevize edilmesinde, yüksek düzeydeki cari açığını azaltmaktaki güçlüklerle karşı karşıya bulunan Türkiye'nin makroekonomik istikrarında kısa vadeli risklerde artış olmasını yansıttığı ifade edildi. 

Açıklamayla birlikte dolar, 1.87 TL'ye doğru hareketlenirken, İMKB 100 Endeksi'ndeki kayıplar da yüzde 2'ye yaklaştı. 

MERKEZ FAİZ KARARINI AÇIKLADI 

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı tamamlandı. Kurul faiz oranlarını değiştirmezken, enflasyonda yaşanabilecek dönemsel sert yükselişe vurgu yaptı. 

TCMB tarafından yapılan açıklamada şöyle denildi: "Para Politikası Kurulu (Kurul), politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı ile Bankamız bünyesindeki Bankalararası Para Piyasası ve İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Repo–Ters Repo Pazarı'nda uygulanmakta olan faiz oranlarının sabit tutulmasına karar verildi. 

a) Politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faiz oranı yüzde 5,75, 

b) Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 5, borç verme faiz oranı yüzde 12,5, açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 12,5 

c) Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–17.00 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faizoranı yüzde 0, borç verme faiz oranı yüzde 15,5. 

İÇ VE DIŞ TALEP DENGELENDİ 

Son dönemde açıklanan veriler, iç ve dış talep arasındaki dengelenmenin öngörüldüğü şekilde sürdüğünü göstermektedir. 

TASARRUF ARTIŞI BAŞLADI 

Tüketici kredilerindeki büyümenin daha makul seviyelere inmesi sonucunda özel kesim tasarruflarındaarzulanan artış gerçekleşmeye başlamıştır. Bu doğrultuda, yılın son aylarında cari işlemler dengesindeki iyileşmenin daha belirgin hale gelmesi beklenmektedir. 

ENFLASYONDA SERT YÜKSELİŞ TEHLİKESİ 

Kurul, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisi nedeniyle kısa vadede enflasyonda hızlı bir yükseliş gözleneceğine dikkat çekmiştir. Merkez Bankası, yıl sonunda hedefin belirgin olarak üzerinde gerçekleşecek enflasyonun yol açabileceği ikincil etkilere karşı gereken adımı Ekim ayında atarak para politikasında güçlü bir sıkılaştırmaya gitmiştir. Bu çerçevede, önümüzdeki dönemde yurt içi talebin ılımlı bir seyir izlemesi ve geçici fiyat hareketlerinin ikincil etkilerinin sınırlı kalması beklenmektedir. 

Alınan tedbirlerin krediler, yurt içi talep ve enflasyon beklentileri üzerindeki etkileri dikkatle takip edilecek, bir hafta vadeli repo ihalesi ile yapılan Türk lirası fonlamasının miktarı gerekli görüldüğünde aşağı veya yukarı yönlü ayarlanacaktır. Bunun yanı sıra Kurul, küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde, yurt içi piyasalardaki istikrarısağlamak için gerekli politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edecektir. Açıklanacak her türlüyeni verinin ve haberin, Kurul'un geleceğe yönelik politika duruşunu değiştirmesine neden olabileceği önemle vurgulanmalıdır. 

Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti beş iş günü içinde yayımlanacaktır. Toplantıya Katılan Kurul Üyeleri: Erdem Başçı (Başkan), Ahmet Faruk Aysan, Turalay Kenç, Necati Şahin, M. İbrahim Turhan, Abdullah Yavaş, Mehmet Yörükoğlu."