Bursalı bir müteşebbisin Ukrayna’dan ithal ettiği Romanov cinsi koyunlar, kurbanlık fiyatlarını ucuzlatacak.
Türkiye’de ağırlıkları 40-50 kiloyu geçmeyen yerli ırkların bir çoğu yılda bir ve iki yavru veriyor. Bursalı müteşebbis Mustafa Aydın’ın özel izinle Ukrayna’dan getirtiği Romanov cinsi koyunlar ise yılda 6-8 kuzu doğuruyor ve ağırlıkları 70-80 kiloya kadar çıkıyor. Doğurganlıkları ile tam bir kuzu fabrikası olan koyunlar, ülkemizdeki iklim şartlarına hiçbir zorluk çekmeden alışabiliyor.
Çok yavrulayan ve normal koyunlara nazaran daha iri olan bu koyunlar sayesinde Türkiye’de hem kurbanlık, hem de et fiyatlarının ucuzlayacağını ifade eden Mustafa Aydın, “Romanov cinsi koyunlardan 4 ay önce damızlık olarak 100 baş getirdim. Bu koyunlar yılda 2 kez doğum yapıyor. Bir batında 4 yavru doğurdukları oluyor. 12-14 ay zarfında Romanov cinsi koyun 6-7 yavru yapıyor. Eti lezzetli. Türkiye’de bir çok yerli ırk yılda 1-2 doğum yapıyor. Romanov koyunları süratle büyüyor, 70-80 kilo ağırlığa ulaşıyorlar. Ülkemizdeki koyun ırkları 40-50 kilo gelirken, Romanov cinsi koyunlar bunların iki katı cüsseye ulaşıyor. Romanov cinsi koyunların kurbanlık ve et fiyatlarını düşüreceğini ümit ediyorum. Ben bu koyunları 4 ay önce Ukrayna’dan getirttim. Bu koyunlar beni yanıltmadı. Gebe olarak aldığım bu koyunların ikiz, üçüz ve dördüz yavruladığına bizzat şahit oldum. Biz ülke olarak küçük baş hayvancılığın yaygınlaşmasını sağlamalıyız. Yerli ve yabancı ırk gözetmeksizin ülkemizdeki küçük baş seviyesini üst sıralara çıkartmalıyız” dedi.
Aydın, Kurban Bayramı’na bir aydan daha fazla süre olduğunu, kurbanlık fiyatlarının henüz belli olmadığını kaydederken, Romanov cinsi koyunların fiyatların düşmesine katkı yapacağına inandığını sözlerine ekledi
(İHA)