VAN'da geçtiğimiz yıl meydana gelen iki depremin ardından, Van Ticaret Odası (VATSO) ile İl Özel İdaresi tarafından başlatılan 'Cazibe Merkezleri Projesi' kapsamında oluşturulan 'Tekstil kent' çalışmasının bir yıl sonra tamamlanmasıyla, 13 bin kişiye iş imkanı sağlanacağı belirtildi.

VATSO ve İl Özel İdaresi tarafından depremin ardından Van'ı kalkındırmak için 2 proje hazırlandı. 'Tekstil Kent' ile 'Fuar ve Kongre Merkezi' projeleri Kalkınma Bakanlığına sunuldu. Projeler bakanlık tarafından kabul edildi. Van'da işsizlik sorununa büyük ölçüde cevap vereceği belirtilen 'Tekstil Kent' projesinin temeli bu ay içerisinde atılacak. Bir yıl sonra tamamlanacak proje ile 61 firma üretime başlayacak.

300 DÖNÜM ARAZİYE KURULACAK

Tekstil Kent, Van-Gürpınar yolunun 10'uncu kilometresinde 300 dönümlük arazi üzerine kurulacak. Projenin hedef kitlesi batı illerinde tekstil ve konfeksiyon ile uğraşan yatırımcılar ile Van ve çevresinde faaliyet gösteren firmalar olacak. VATSO Yönetim Kurulu Başkanı Mirza Nadiroğlu, projenin tamamlanmasının ardından Van'ın tekstil ve konfeksiyon ürünleri üretiminde cazip hale geleceğini söyledi. Tekstil kentin kurulacağı alanda aynı zamanda, PTT, banka, kargo şubeleri, market, toplantı salonları ve sempozyum odası bulunacak.

KADIN İSTİHDAMI SAĞLANACAK

VATSO Başkanı Nadiroğlu, bu projenin Van için çok önemli olduğunu belirterek, "Burada 13 bin kişi istihdam edilecek. İş bulabilmek için memleketlerini bırakıp farklı bölgelere çalışmaya gidenler, artık kendi illerinde bu işi yapacaklar. Van'dan göç engellenmiş olacak. İşsizlik nedeniyle çıkan güvenlik sorunları da en aza indirilecek. En önemlisi de kadınlara iş imkanı sunulacak. Evde oturan kadınlara iş fırsatı doğuyor" dedi.

KISA SÜREDE 31 FİRMA BAŞVURU YAPTI

Bir yıl sonra Tekstil Kent'te 180 bin metre kare kapalı alanda, 61 fabrikanın olacağını belirten Nadiroğlu, şu ana kadar 31 firmanın başvuru yaptığını söyledi. Nadiroğlu, "VATSO bünyesinde Tekstil Kent birimi açtık. Başvurular bu birime yapılıyor. Şuana kadar 31 önemli firma başvuruda bulundu. Başvurular devam ediyor. Bununla ilgili bir komisyon oluşturulacak. Başvuru yapan firmalar üretim ve işçi istihdamı kapasitelerine göre değerlendirilecek" diye konuştu.