Ceviz fidanı seçimlerinde ilk olarak mavi sertifikalı ceviz fidanlarını tercih etmeniz daha öncelikli olması gerekmektedir. Aynı zamanda ceviz fidanı yetiştiriciliği kapsamında, cevize gereken özeni sağlamanı halinde, ceviz fidanı sizlere karlı bir yatırım olarak dönecektir

Doğru koşullar altında gerekli bakımların yapılması ve dikilen ceviz fidanı türüne göre tozlayıcısının doğru alınması halinde ceviz fidanı karlı bir yatırım olacaktır. Genel olarak ceviz fidanı yetiştiriciliği yapmak istiyorsanız, belirli durumları bilmeniz gerekmektedir. Ceviz fidanı yetiştiriciliğini karlı bir hale getirmeniz için sizlere bir rehber hazırladık. 

Ceviz Fidanı Seçimi

Ceviz fidanı seçimlerinde ilk elden alım yapmanız önemlidir. İsmine doğru bir ceviz fidanı alınmaması halinde, ceviz fidanı sizler için karlı bir işlem olmayacaktır. Bu nedenle hangi ceviz fidanını alacaksanız, o ceviz fidanı için kök kısımlarının kontrollerini iyi bir şekilde yapmanız gerekmektedir. İsmine doğru aşılanmış bir ceviz fidanı alınması, alınan ceviz fidanının tozlayıcısı ile birlikte alınmış olması da önemlidir. Örneğin, Fernor ceviz fidanı için tozlayıcısı Fernette ceviz fidanı olacaktır. 

Ceviz Fidanı Dikimi 

Ceviz fidanı dikimi yaparken, almış olduğunuz fidan türüne göre dikim yapmanı gerekmektedir. Chandler ceviz fidanı almış iseniz, bu ceviz fidanı her türlü toprak yapısına uygun olarak dikim gösterebilir. Genel olarak 1200 metre rakıma kadar da dikim olanağı bulunur. Ancak yerli bir ceviz fidanı aldıysanız eğer kıyı boyu üzerinde yer alan topraklarda dikim uygun değildir. Bu nedenle kıyı şeridi dışındaki topraklarda daha etkili meyve üretimi alabilirsiniz. Yanlış bir toprak üzerine ceviz fidanı dikmek karlı bir işlem olmayacaktır. Bu nedenle almış olduğunuz ceviz fidanını iyi bir şekilde tanımanız gerekmektedir. Chandler gibi yabancı türler burada doğru tercih olacaktır.

Ceviz fidanı dikimi yapılırken belirli mesafeler de dikim yapılmalıdır. Alınan ceviz fidanı türüne göre bu sıklık değişiklik gösterecektir. Ancak genel literatüre bakıldığında 7x5 metre aralığında dikim yapılması gerekmektedir. Dikim çukurları genel kapsamda 60 cm derinliğinde ve 60 cm çapında olması gerekmektedir. Dikim işlemleri sırasında ceviz fidanlarına zarar vermeden dikim yapmak önemlidir. Dikim yapıldıktan sonra taç yaprak gelişiminin sağlanması için 40-50 cm yukarıdan kesim yapılması gerekmektedir.  

Ceviz Fidanı Bakımı

Ceviz dikiminden sonra bakım işlemleri de iyi bir şekilde yapılması gerekmektedir. Ceviz dikimlerinde, ilk yıllarda özellikle sıcak yaz günlerinde düzenli sulama yapılması önemlidir. Bu ceviz fidanının gerekli şekilde büyümesini sağlayacaktır. Bunun için damla ya da alttan yağmurlama sistemlerini tercih edebilirsiniz. 

Ceviz gübre konusunda aşırı gereksinim gösteren bir ağaç değildir. Fakat verimliliği arttırmak amacıyla azot kullanımı yapılabilir. Bunun dışında toprak analizi yapılarak toprak da eksik olan maddelerin tespit edilmesi ve bu maddelerin belirli bir program yapılarak toprağa verilmesi gerekmektedir. 

Ceviz yetiştiricilerinin devlet tarafından desteklendiğini ve meyve veren ağaçların bu koşullara uygun bakılmasıyla etkili bir meyve vererek, satışların iyi olacağı bilinmesi gerekmektedir. Bu kapsamlar karşılığında, emeklerinizin karşılığını en iyi şekilde almanız mümkün olacaktır. Fidan alımlarında mavi sertifikalı bir ceviz fidanı almanız halinde ise devlet tarafından destekleme de alarak, ceviz fidanı yetiştiriciliğini daha karlı bir hale getirebilirsiniz. 

Ceviz Fidanı Üreten Firmalar

Ceviz fidanı üretimi konusunda Bandırma ilçesinde bulunan Sahil Yenice Köyü öne çıkmaktadır. Emir Fidancılık firması 27 senedir ceviz fidanı üretmektedir ve ülkemizin ceviz üretimine olan katkılarından dolayı birçok kez basında yer almış bir firma. Emir Fidancılık ceviz fidanlarının dikilmesi için Kasım, Aralık ve Mart aylarını öneriyor. Özellikle fidan alacakların aşılı ve sertifikalı fidanları tercih etmesi konusunda yeni yetiştiricilere tavsiyede bulunuyor.