AMASYA (AA) - Amasya'nın Merzifon ilçesinde, eski hükümlü Emrah Ergün, cezaevinde aldığı kurs ve İŞKUR tarafından verilen destek sayesinde hem hayata yeniden başladı, hem de iş sahibi oldu.

Alıcık köyünde yaşayan 38 yaşındaki Ergün, karıştığı trafik kazası sonucu 2014 yılında otuz ay hapiste yattı. Cezaevinde verilen çiftçilik kurslarına katılarak besicilik yapmayı öğrenen Ergün, cezaevinden çıktıktan sonra KOSGEB'ten girişimcilik belgesi alarak İŞKUR'a başvurdu.

İŞKUR tarafından "Engelli ve Eski Hükümlü Kendi İşini Kurma Projesi" kapsamında 30 bin lira hibe verilen Ergün, 3 simental cinsi süt ineği alarak işe koyuldu. Zamanla ahırındaki büyükbaş hayvan sayısı 10'a ulaşan Ergün, devletin verdiği destekle aldığı süt sağma makinesi ile 2 süt ineğinden günde 60 litre süt elde ediyor.

Emrah Ergün, AA muhabirine yaptığı açıklamada, cezaevine girdiğinde hayattan bir beklentisi kalmamışken devlet tarafından hem cezaevinde, hem de mahkumiyet sonrası verilen desteklerle tekrar hayata tutunduğunu söyledi.

Verilen desteklerin kendisini için çok önemli olduğunu anlatan Ergün, şöyle devam etti:

"Ben 30 ay hapis yattım, hayattan hiçbir beklentim kalmamıştı ama devlet tarafından hem cezaevinde, hem de mahkumiyet sonrası verilen desteklerle tekrar hayata tutundum. Önemli olan eski mahkumların tekrar topluma kazandırılması ve gerçekten hayatını güzel bir şekilde idame ettirmesi. Cezaevlerinde verilen dersler var, kurslar var. Bunlar mahkumlar için çok faydalı ve geliştirilmiş kurslardır. İnsanlar bir şeylerle uğraşıp, kendilerini bir şeye adadıkları zaman suçtan da uzak durabiliyorlar. Bütün kader mahkumu arkadaşlarıma oradaki kurslara kesinlikle katılıp orada kendilerini geliştirmelerini de tavsiye ediyorum."

Destekler sayesinde köyünde girişimci olduğunu, amacının besi çiftliğini büyüterek istihdam sağlamak olduğunu vurgulayan Ergün, "Benim amacım buradaki bu işi çoğaltmak, büyütmek, ülkeme faydalı bir insan olmak. Bundan önce kendime ait bir hayvanım yoktu. Üretmek istiyorum. Hedefim bunu çoğaltmak. Bugün 10 tane, yarın 20 tane, öbür gün 40... Yani bu rakamın önünü alamazsınız. Sürekli çoğaltmak istiyorum. Hayvancılığı büyütüp yanımda elemanlar çalıştırmak gibi hayallerim var." diye konuştu.

- "Önemli olan suça bulaşmış insanları dışlamadan topluma kazandırmak"

Amasya Çalışma ve İş Kurumu Müdürü Osman Yılmaz da toplumda kimseyi ayırmadan herkese istihdam sağlamak için çalıştıklarını belirtti.

Engellileri ve eski hükümlüleri topluma kazandırmak için birçok proje ve kurs gerçekleştirdiklerinin altını çizen Yılmaz, şunları kaydetti:

"Bu projelerde bizim için önemli olan suça bulaşmış insanları dışlamadan güzel bir şekilde topluma tekrar kazandırmak. Ülkemizde başlatılan istihdamda milli seferberlik kapsamında eski hükümlülere projeleriyle kurumumuza yapmış oldukları müracaatlarında kendi işini kurmaya yönelik destek veriyoruz. Emrah Ergün kardeşimizin de projesi kabul edildi, 30 bin liralık hibe desteğinde bulunduk. Emrah Ergün kardeşimiz de kendi işini kurdu, kendi işinin patronu oldu. Bu işi daha da büyüterek birçok kişiye istihdam sağlayacak. Bizim projelerimizin ufaktan başlayıp büyümesinin sebebi üretime yönelik olması. Bütün eski hükümlü kardeşlerimizi bu projelerden yararlanmaya davet ediyoruz. Onlara yardımcı olmak bizim yegane görevimiz."