Bakan Yıldız, 600 megavatlık enerji için Çin'li TEYO ile Türk ortak firmanın yapacağı yatırımın yanı sıra Türkiye'deki yerli kömürde 20-25 milyon dolarlık portföy bulunduğunu, yerli ve yabancı yatırımcıları beklediklerini söyledi.

Bakan Taner Yıldız, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün Marina tesislerine yaptığı ziyarete katıldı. Enerji Bakanı Taner Yıldız, burada, gazetecilerin pazartesi günü Adana'da yapılacak anlaşma ile ilgili sorularını şöyle yanıtladı: "Sayın başbakanın Çin seyahatindeki görüşmelerin sonuçlarını hamd olsun almaya başladık. Bizim yerli kömürle, yenilenebilir enerji kaynaklarıyla ilgili çalışmalarımız sürüyor. Yerli kömürümüzde yapılacak çok işimiz var. Bu konuda MTA ve TKİ'nin çalışmaları ve gayretleri devam ediyor. Adana Tufanbeyli'de yapılan ihalenin, hızlıca kontratına geçiyoruz. 1 milyar doları aşacak yatırımı Çinli firma kazandı. Bizim tavrımız yatırımcıdan yanadır. Türkiye'deki 330 milyon ton dolayındaki düşük kalorili kömürü, yatırımcımıza parayla da satmıyoruz. 39 yıllığına veriyoruz. Herhangi bir yanlışlıktan ve gerekçeden dolayı bunu işletemeyenden 6 ay sonra elinden alıyoruz. Bu model çok tutarlı. Özel sektörde bizim gibi düşünüyor. Çin'in yüksek miktarlarda yatırıma dönüşecek parası var. Yine, Türkiye'de yatırım yapılacak yerli kömürde 20-25 milyar dolarlık bir porföyümüz var. 2023 yılına kadar, yerli kaynaklaraz ciddi ağırlık veriyoruz. Bunlardan birinin anlaşmasını da saat 10.00'da yaparak, yatırımı başlatacağız. Ülkemize hayırlı uğurlu olsun diyorum."

Bakan Yıldız, Akdeniz'de düşen,Türk Havca Kuvvetlerine ait uçağının Rumların Kıbrıs açıklarında petrol arama çalışmalarını izlerken düşürüldüğü yolundaki iddilara ilişkin olarak, "Bu sıralarda çok fazla şey konuşulur. Bu toz dumanın arasında çok şey söylenir. Yanlızca tek yerden yapılan açıklamalara kulak verin. Güvenlik zirvesi konuyu değerlendiriyor. Bu konuda medya dahil herkesin temkinli olması gerekir. Cümleleri dahi, dikkatli kullanalım" dedi.