TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Genel Sekreteri Onur Adıyaman, 2018 yılında coğrafi işaretli ürün sayısını 40'a çıkarmayı hedeflediklerini söyledi.

Kooperatifçilik Genel Müdürü Arif Sami Seymenoğlu ve DOKA Genel Sekreteri Adıyaman tarafından, Doğu Karadeniz Bölgesi'nde Coğrafi İşaretli Ürünlerin Tescil, Koruma ve Pazarlama Süreçlerinde Kooperatiflerin Etkinliğinin Artırılması İşbirliği Protokolü imzalandı.

Seymenoğlu, DOKA'da gerçekleştirilen imza töreninde yaptığı konuşmada, coğrafi işaretli ürünlerin geliştirilmesi için öncelikli olarak kooperatifçilik modelinin geliştirilmesi yönünde stratejik bir çalışma yapacaklarını belirtti.

İmzaladıkları protokol ile Trabzon'da pilot uygulama yapacaklarını dile getiren Seymenoğlu, "Bu uygulama inşallah bölgemize ve ülkemize hayırlı olacaktır. Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansına kooperatifçiliğe gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum." dedi.

DOKA Genel Sekreteri Onur Adıyaman ise yöresel ürünlerin üretimi ve pazarlamasında kooperatiflerin etkin rol almasının stratejik öneme sahip olduğuna dikkat çekerek, şöyle devam etti:

"Yöresel ürünlerin katma değeri yüksek ticari ürünler haline dönüştürülmesinde coğrafi işaret tescili büyük önem taşımaktadır. Coğrafi işaret, belirgin bir niteliği, ünü veya diğer özellikleri itibarıyla kökenin bulunduğu yöre, alan, bölge veya ülke ile özdeşleşmiş bir ürünü gösteren işaretlerdir. Coğrafi işaret uygulamalarının gelişmiş olduğu Avrupa Birliği'nde coğrafi işaretli ürünlerin 80 milyar avronun üzerinde bir pazarı olduğu tahmin edilmektedir. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğine göre ise ülkemizdeki yöresel ürünlerin en az 10 milyar avroluk ihracat potansiyeli bulunmaktadır. Biz, Doğu Karadeniz Bölgesi olarak bu ihracat potansiyelini karşılayacak zenginliğe sahibiz."

- "Bölgede şu anda 19 ürünün coğrafi işaret tescili bulunmaktadır"

Adıyaman, coğrafi işaretli ürünlerin katma değeri yüksek ticari ürünler haline getirilmesi ve coğrafi işaretten doğan hakların korunması noktasında en etkin olabilecek grubun doğrudan menfaat sahibi üreticiler olduğunu ifade ederek, "Bu kapsamda coğrafi işaretli ürün üreticilerinin ortak çıkarları doğrultusunda iş birliği yapabilecekleri en uygun model kooperatifçiliktir. Kooperatif çatısı altında bir araya gelen üreticiler, ürün kalitesinin korunması, taklitlerle mücadele edilmesi ve pazarlama ile satış alanında daha etkin olacaktır." diye konuştu.

Bu anlamda imzaladıkları protokolün bölgedeki coğrafi işaretli ürünlerin sayısının artması ve bölgenin ekonomik kazanımının büyümesinde çok büyük işlevi olacağını vurgulayan Adıyaman, Doğu Karadeniz'in tarihi geçmişi, kültürel zenginliği ve çeşitlilik arz eden flora ve faunası gibi özellikleriyle coğrafi işaretler bakımından oldukça önemli potansiyel arz ettiğini söyledi.

Adıyaman, bölgede şu an 19 ürünün coğrafi işaret tescili bulunduğunu, 11 ürünün başvuru aşamasında olduğunu kaydederek, "Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak yöresel ürünlerin, bölgesel kalkınma ve gelirin tabana yayılmasında önemli bir enstrüman olmasından hareketle bu konuda kapsamlı bir strateji geliştirmiş olup, 2018 yılında coğrafi işaretli ürün sayısını 40'a çıkarmayı hedefliyoruz." dedi.