Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden Çukurova’da mısır hasadı başladı.
Osmaniye’de 2016 yılı birinci ürün olarak ekilen mısırın hasadı özellikle sulu ve engebeli olan arazilerde başladı. Havanın mevsim normallerinin üzerinde gitmesi ve kuraklığın yaşanmasından dolayı hasadın erken başladığını dile getiren çiftçiler hasattan memnun. Çiftçiler, geçen yıl hasattan sonra açıklanan dane mısır alım fiyatının bu yıl erken açıklanmasını istiyorlar.
Osmaniye İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü İbrahim Sağlam, çiftçilerden hasat konusunda acele etmemelerini önerdi. Mısırda nem oranının yüksek olmasından dolayı çiftçilere ek bir kurutma maliyeti olacağını söyleyen Sağlam, “2016 yılı itibari ile Osmaniye geneli 323 bin dekar alana mısır ekimi yapıldı. 2015 yılı içerisinde verim ortalamamıza baktığımızda tüm il geneli 1370 kiloydu. Bu yıl mısırın iç süt oluşumunda yağış almasından dolayı yüzde 5 10 arasında bir verim artışını Osmaniye genelinde görmekteyiz. Birinci ürün mısırı çiftçilerimiz elbette çok ekiyorlar ancak tarlaya iki yıl üç yıl üst üste mısır ekmeleri kendilerinin zararlarına oluyor. Ekim yapılan tarlalara ekim nöbetine tutulması gerekiyor” dedi.

"HASAT BU YIL ERKEN BAŞLADI"
140 dönüm mısır ektiğini ve 20 dönümlük alanda hasada başladığını söyleyen çiftçi Osman Koca, “Bölgemizde havanın sıcak gitmesiyle ve kurak gitmesiyle hasat bu yıl erken geldi. Erken hasattan verim alamıyoruz. Tüm çiftçilerimize hayırlı olsun diliyorum. Bereketli bir hasat geçirmelerini diliyorum. Ne verirse Allah bereketini versin. Aldığımıza şükrediyoruz. Fiyat konusunda bir açıklama yok ama 70 kuruştan alırız diyorlar” ifadelerini kullandı.
(İHA)