Vodafone Türkiye'nin sponsoru olduğu CEO Club’ın bu ayki konuğu ülkenin önde gelen holdinglerinin üst düzey yöneticileri oldu. Toplantı kapsamındaki panele katılan Koç Holding CEO'su Turgay Durak, Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul, Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan, Borusan Holding CEO'su Agah Uğur ve Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen yatırım planlarıyla ilgili de bilgi verdi.

Türkiye'nin önde gelen grupları, 2013'te yatırımlarını artırıp büyümeyi hedefliyor. Gelecek sene üretim ile istihdamlarını artırmaya odaklanacaklarını belirten Koç, Sabancı, Doğuş, Borusan ve Doğan'ın üst düzey yöneticileri (CEO), yeni sektörlere gireceklerini de belirtti. Sadece Koç, Sabancı ve Borusan'ın 2013 için yatırım planı 6.3 milyar doları bulurken, Doğuş ve Doğan Holding de eklendiğinde toplam yatırımın 8 milyar dolara ulaşması bekleniyor.

Doğan Holding CEO'su Yahya Üzdiyen

‘YURTDIŞI YATIRIM PLANLIYORUZ’

İnorganik büyüme bağlamında 2012 yılında büyük fırsatlar yakaladık. Grup olarak medya ve enerji sektörünü önemli görüyoruz ancak perakende alanına da eğiliyoruz. Enerji, dijital medya ve perakende bizim öncelikli sektörlerimiz. 2013 yılında büyüyüp ülke dışına yatırım yapabiliz. Bu anlamda arayışlarda bulunuyoruz.

Koç Holding CEO'su Turgay Durak

AFRİKA VE ASYA'DA FAALİYETİ ARTIRACAĞIZ
2012'de 3 milyar dolar civarında yatırım yaptık, gelecek sene bu 4 milyar dolar olacak. Bu 4 milyar dolara denk gelen yatırıma satın almalar dahil değil.

Sabancı Holding CEO’su Zafer Kurtul

'ENERJİSA'YI 2015'TE HALKA AÇACAK'
2012 yılında ciromuzu yüzde 15 büyüttük. Enerji ve çimento sektöründe büyümeye odaklandık. Türkiye'de enerji talebinin 2020'ye dek 2 kat artacağını tahmin ediyoruz. Çimentoda 3 yılda kapasiteyi 2 katına çıkaracağız. Yatırımlarımıza devam ediyoruz, her sene 2 milyar dolar yatırım yapıyoruz. Bunun 3'te 2'si enerjiye gidiyor. Gelecek sene buna yakın bir yatırım yapılacak. Öte yandan şirketlerimizin 3'te 2'si halka açık. 2015'te EnerjiSA'yı halka açmayı planlıyoruz İhracat adına Afrika ve Asya'da faaliyetleri artıracağız. 2012 bizim açımızdan kolay bir sene olmadı. 2013 ise daha güç bir yıl olacak. Ama bu dönemde yeni hamlelerimiz olacak. Ford Otosan için 1 milyar 400 milyon dolar yatırım yapacağız. Tofaş'ta yeni ticari yatırımlarımız olacak. Yine Arçelik'te hem Türkiye'de hem dışarıda kapasite artırımına gideceğiz.

Doğuş Holding CEO'su Hüsnü Akhan

'ÖNEMLİ ORTAKLIKLAR OLACAK'
Dünya ekonomilerinde görülen daralma Türkiye'ye en az oranlarda sirayet etti. Buna rağmen 2012'de önemli yatırımlar yaptık. Bu sene üretim ve istihdamı artırdık. Gelecek sene de aynı şekilde bir yandan rekabetçi şirketler ortaya koyacak, diğer yandan önemli ortaklıklara gideceğiz. Faal olan şirketlerimizde büyümeyi perçinleyeceğiz. 2012'de başlayan yatırımlarımızı devam ettireceğiz. Ben, 2013'ün 2012'den daha iyi olacağına ihtimal veriyorum.