Kış dönemlerinde yüksek gelen doğalgaz faturalarını ödemekten sıkıldınız mı? Daha iyi ısınarak daha düşük doğalgaz faturası ödemeye ne dersiniz? Hatta şöyle diyelim “Doğalgaz Faturalarını %80-90 Oranında Düşürmeye ne dersiniz?

Doğalgaz Faturasını %80-90 Oranında Düşürme Yöntemleri

*KOMBİNİZE DÜZENLİ BAKIM YAPTIRMALISINIZ

Bakımsız bir kombi; randımanı düşük, tüketimi yüksek kombidir. Aynı zamanda konforu azaltmaktadır. Bakım her ne kadar kullanıcı gözünde gereksiz bir işlem gibi görünse de alında oldukça önemlidir. Bakımsız kalan kombilerde birçok sorun yaşanabiliyorken, kullanıcılar beklediği randımanı almak için yüksek tüketim yapmak zorunda da kalabiliyor.

Kombiye her yıl düzenli olarak işin uzmanı tarafından bakım yaptırılırsa yaşanacak tasarruf oranı %10-20 civarındadır. Kombi bakım konusunda yardım almak için burayı tıklayabilirsiniz.

*TESİSATINIZI DÜZENLİ TEMİZLETMELİSİNİZ

Tesisat temizliği dediğimiz işlem aslında petek/radyatör/kalorifer temizliğidir. Birçok kullanıcı petek temizliğinin su boşaltma yeniden su basma işlemi olarak biliyor. Ancak bu işlem çoğu zaman gereksizdir. Ayrıca tesisat yıkama işlemi su boşaltma-yeniden su doldurma işlemi demek değildir.

Tesisatta dolaşan su (sürekli ısınıp soğuyan su), temizlenmeye temizlenmeye tesisatta kireç ve katman oluşumu sağlamaktadır. Bu kireç ve katmanlar da doğrudan verimi düşürmekte haliyle tüketimi artırmaktadır. İyi bir randıman elde etmenin ve yüksek gelen faturaları düşürmenin en iyi yollarından biri de tesisatı temizletmektir.

Özel makine, kimyasal ilaç ve akabinde nötr toz ile temizlenmesi gereken tesisatınız, bu uygulama sayesinde ilk günkü verimine kavuşabilir.

Tesisat yıkama işlemi yaklaşık %15-20 oranında tasarruf etmenizi sağlar. İşlemi yaptırmak için bikombici.com firmasından yardım alabilirsiniz.

*BİNANIZDA ISI YALITIMI YOKSA YAPTIRMALISINIZ

Doğalgaz kullanımında tasarruf elde etmek için en önemli uygulama “ısı yalıtımı” dır. Isı yalıtımı; Sıcak veya soğuk havanın ısı köprüleri yardımı ile konutların içinde ulaşmasını ya da çıkmasını engellemekte olan işlemlerdir. Isı yalıtımı lüks değil ihtiyaçtır. Ayrıca ısım yalıtımı sadece doğalgaz-enerji tasarrufu sağlamamaktadır.

Neden Isı Yalıtımı Yaptırılmalı?

Isı yalıtımı; konutların ömrünü uzatmakta, konutları değerli kılmakta, talep edilen konfor şartlarını sağlamakta, sağlıklı bir yaşam sunmakta, çevre kirliliğini en aza indirmekte, sağlıklı bir çevre oluşturmak adına mutlaka yaptırılmalıdır.

  • İyi bir ısı yalıtımı doğalgaz faturalarını yaklaşık %40-60 oranında düşürmektedir.
  • Isı yalıtımı kış dönemlerinde soğuğu, yaz dönemlerinde sıcağı geçirmez. Yani 4 mevsim kusursuz performans kalıcı çözümler sunar. Yazın terlemez, kışın üşümezsiniz.
  • Konut içinde küf ve ben oluşmaz. Bu sayede bu duruma bağlı rahatsızlıkları geçirmek durumunda kalmamış olursunuz.
  • Isı yalıtımı sayesinde dış etkenler sebebiyle oluşabilecek her tür bakım, onarım gibi tadilatlardan da kurtulmuş olursunuz.
  • Isı yalıtımı özellikle de Türkiye ve Avrupa Standartlarına uygun ve ekolojik dengeyi korumaya yardımcı olmaktadır. Doğalgaz, kömür gibi fosil yakıtların daha az kullanılmasını sağlar. Bu sayede hem cüzdanınızın hem de doğanın yüzünü güldürmektedir.

*ODA TERMOSTATI KULLANMALISINIZ

Kombiler kış döneminde sürekli açıktır. Oda termostatı kullanılmadığında evin sıcaklığı dış ortam sıcaklığına göre değişmektedir. Dış hava sıcaklığı düşerse kombinin çalışma sıcaklığı yükseltilmezse evin sıcaklığı otomatik olarak düşer. Haliyle ev içinde dış ortam şartlarına bağlı sürekli değişen bir ısı olur.

Oda termostatı kullanılırsa evin ısısı talep edilen sıcaklığa getirilebilir. Hatta ortam sıcaklığı sabit tutulabilir. Bu sayede eviniz konfor hissedeceğiniz sıcaklıkta tutulurken doğalgaz tüketimi de düşmüş olur. Oda termostatının çeşidi, binanın ve dairenin durumu, kombi çeşidi ve kapasitesi gibi birçok duruma bağlı olarak oda termostatı tasarruf oranı değişmektedir. Kimi dairelerde oda termostatı sarfiyat haline bile dönüşebilmektedir.

Her kombiye uygun oda termostatı olmayabilir. Her oda termostatı da her kombide kullanılmayabilir. Bu yüzden oda termostatı kullanmak gibi bir düşünceniz olursa önce kombinizin marka ve modelini öğrenmeli, oda termostatı seçimi öncesi kombi marka modeli belirterek uyum sağlayıp sağlamayacağınızı öğrenmelisiniz. Aksi halde tedarik ettiğiniz oda termostatı elinizde kalabilir.

Yapılan araştırmalara göre; oda termostatı kullanarak %5-10 oranında tasarruf elde edilebilmektedir.

*TERMOSTATİK VANA KULLANMALISINIZ

Termostatik vana, konut içerisindeki radyatörlere bağlanarak radyatör sıcaklığının ayarlanmasına yardımcı olmaktadır. Özellikle de konut içerisinde bulunan en çok ve en az kullanılan odalar için kullanılması önerilmektedir. Termostatik vana kullanımı aynı zamanda konfor demektir.

Termostatik vana üzerinde ısı kademeleri vardır. Her bir kademinin denk geldiği yaklaşık petek sıcaklığı vardır. Genellikle bu sıcaklık 5.kademeye kadardır. Ortalama 3.kademe kullanımı önerilmektedir.

Termostatik vana sayesinde istediğiniz odayı istediğiniz sıcaklığa ayarlayabilirsiniz. Üzerinde yer alan kademelerden istediğinizi seçebilir, istediğinizde sıcaklığı yine talebe bağlı düşürebilir veya yükseltebilirsiniz.

Termostatik vana kullanarak %5-10 oranında tasarruf elde edilebilmektedir.

*DAİRENİZİ ARA KATTA SEÇMELİSİNİZ

Dükkan üstü, zemin kat, çatı katı gibi konutları ısıtmak her zaman için zordur. Tüketim her daim yüksek olur. Tabi yazın da sıcak ile uğraşmak zorunda kalan kullanıcı dairesine klima taktırarak kendince çözüm üretir. Bu durum da elektrik tüketimini artırır.

Ara kat daire her zaman için her koşulda daha sağlıklı, daha konforlu ve daha tasarrufludur. Üst ve alt kattan gelecek sıcaklık dairenizi ısıtmasa da bir tık ısı sağlayarak tüketimi düşürebilmektedir. Çünkü kombiler sadece daireyi değil, daire içinde yer alan duvarı, tavanı, tabanı ve eşyaları da ısıtmaktadır. Bunun için de her daim yüksek enerji ve doğalgaz tüketimi yapmaktadır.

Dairenizi üst ve alt katı dolu olan bir binadan seçerseniz %5-10 oranında tasarruf elde edebilirsiniz.

Harici olarak birçok durum da yine doğalgazı düşürebilmektedir.

Harici Doğalgaz Tasarruf Yöntemleri

  • Kaloriferlerin üstüne eşyalarınızı, ıslak kıyafetlerinizi koymayın. Kaloriferlerin üstü her zaman açık kalsın.
  • Kaloriferlerin önünü eşyalarınızla, mobilyalarınızla kapatmayın. Kaloriferlerin önü açık olursa ısıyı odaya daha iyi yayar. Bu sayede eviniz, odalarınız daha iyi ısınır. Tüketim de yükselmemiş olur.
  • Pencerelerin kenarından hava geliyorsa bunu engelleyici yöntemlere başvurabilirsiniz. Burada önemli olan soğuk havanın pencereden mi yoksa kasasından mı geldiğidir.
  • Kapı altlarından soğuk hava geliyorsa kapı altlarına uygun sünger kullanarak soğuk hava akışını engelleyebilir, tüketimi bu şekilde de düşürebilirsiniz.
  • Kombiyi sürekli aç/kapa şeklinde kullanmayın. Kış dönemlerinde çok kısık olmamak şartı ile bir derecede sabit kullanmalısınız.
  • Oturma odasının nemini iyi ayarlamalısınız. Bunun için bir nemölçer kullanmalısınız.
  • Hermetik/bacalı kombi yerine yoğuşmalı kombi kullanmalısınız. Yoğuşmalı kombiler diğer çeşitlerine göre her zaman daha avantajlı, daha konforlu ve daha tasarrufludur.
  • Sıcak suyu musluktan değil de kombiden ayarlayın. Çünkü kombi sıcaklığı ne ise tüketim ona göre olur. Kombi sıcak su ayarının yüksek olması, tüketimin de yüksek olmasını sağlar. Bu aşamada suyu musluktan soğutmak veya ılıştırmak tasarrufa değil aksine sarfiyata neden olur.

Örnekler bu şekilde uzatılabilir. Önemli olan bilinçli hareket etmek, bilinçli kullanımdır.