TGRT Haber Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'ın gündeme ilişkin sorularını cevaplandıran Bakan Yıldız, Akdeniz'de gerçekleştirilen petrol arama faaliyetiyle ilgili olarak Kıbrıs'ta petrol aramanın siyasi bir yönü de olacağına dikkat çekti. Yıldız, "Ekonomik bir hareketlilik de yarattı. Temkinliyiz, soğukkanlıyız. Hayal ürünü bir yapıyı ortaya koymamız mümkün değil. Para harcıyoruz. Sabırlıyız, ısrarlıyız" dedi.
Sondaj maliyetinin 50-60 milyon dolardan başlayarak. 200 milyon dolara kadar çıkabileceğine dikkat çeken Yıldız, "Akdeniz'de petrol var mı?" yönündeki soru üzerine, "Petrol varsa biz onu bulacağız. Ümit ettiğimiz için burada çalışıyoruz" karşılığını verdi.

Aramalara mutlaka yerli firmaların girmesini istediklerini vurgulayan Bakan Yıldız, "Mutlaka bunları yerli kaynaklar haline getirmek istiyoruz" dedi.

1 yıl içerisinde 170 arama yapıldığını ifade eden Bakan Yıldız, arama faaliyetlerine 1.3 milyar dolar harcandığını belirterek bütçeye yük olmamasına dikkat ettiklerini söyledi. Bakan Yıldız, Shell ile Antalya açıklarında petrol aramak için anlaştıklarını kaydederek, İskenderun açığında ise 12 firmanın arama gerçekleştireceğini söyledi.

"OBEZ BÜYÜME YAPMAYAN BİR TÜRKİYE İLE KARŞI KARŞIYAYIZ"

Bakan Yıldız, Yunanistan'ın 300 milyon dolarlık borcunu ödediğini ifade ederek, "Kasada 91-92 milyar dolarımız var Merkez Bankası'nda, aklıyla büyüyen obez büyüme yapmayan bir Türkiye ile karşı karşıyayız" diye konuştu.

Kayagazı çalışmaları ile ilgili olarak da bilgi veren Bakan Yıldız, doğalgazın yüzde 97.5'ini ithal edildiğini hatırlatarak, "Trakya bölgesinde kayagazı aramalarını sürdürüyoruz. Rakam vermek istemem. Diyarbakır, Erzurum, Trakya ve Batman'da da kayagazı çalışmaları var" şeklinde konuştu.

Bakan Yıldız, otomatik fiyatlandırmanın devam ettiğine dikkat çekerek, Türkiye'nin doğalgaz kullanımında Avrupa'nın en ucuz ikinci ülkesi olduğunu kaydetti.