Aralık ayıyla birlikte bütün yurtta hava sıcaklığı düştü, kış kendini hissettirdi.

Yoğuşmalı kombi tercih edilmeli

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Abdurrahman Satman, bireylerinin yaş durumu, ailede bebeğin bulunması ve fertlerinin kilo yapısının ısınmanın şiddetini doğrudan etkilediğini hatırlattı.

Doğalgaz tüketimi ile ısı yalıtımının direkt bağlantılı olduğunu vurgulayan Satman, binalarda ''mantolama'' işleminin tasarruf açısından çok önemli olduğunu ifade etti.

Kombilerin kalitesi ve binaların yapısının, paranın cüzdanda kalması için en önemli faktör olduğunu söyleyen Satman, yoğuşmalı kombiye vurgu yaptı. Yoğuşmalı kombilerin diğerlerinden daha pahalı olduğunu hatırlatan Satman, aradaki maliyet farkının 3 yılda enerji verimliliğiyle eşitleneceğini açıkladı.

Kombi yerine merkezi sistem

Satman, merkezi sistemlerin yerini kombilere bırakmasıyla doğalgaz sarfiyatının arttığını belirterek şöyle devam etti:

''Enerji verimliliğinde merkezi sistem her zaman doğru olan yoldur. Çünkü, kombilerin, 2-3 gün yakılmamasıyla birlikte evin ısınması için ekstra bir doğalgaz sarfiyatı meydana gelecek. Bir evde ilk önce duvarlar ısınır, daha sonra evin içi gerekli sıcaklığa gelebilir.''

Satman, merkezi sistemde adaleti sağlamak için ''yakılan kadar bedel ödemeyi'' sağlayan ısı ölçerlerin her daireye yerleştirilmesinin şart olduğunu belirtti.

''Isı ayarını kombiden yapın'

İGDAŞ Genel Müdürü Bilal Aslan ise, doğalgazı tasarruflu kullanmak için çok basit olan bazı kurallara uymanın yeterli olduğunu vurgulayarak, vatandaşları şöyle uyardı:

''Isı kayıplarının büyük bir bölümünün duvarlarda gerçekleştiği göz önüne alınırsa kolon ve kirişler öncelikli olmak üzere uygun yalıtımın yapılması ısı kaybını azaltacaktır. Ayrıca radyatörlerin ahşap mobilyayla kapatılmaması ve perdelerin radyatörleri örtmeyecek şekilde tasarlanması büyük oranda tasarruf sağlayacaktır. Kombi ve kazan gibi yakıcı cihazların bakım ayarlarının en az yılda bir kez yetkili servis elemanlarına yaptırılmasıyla tasarruf sağlanabilir. Sıcak su kullanımında, ısı ayarı kombiden yapılmalıdır. Baca kontrollerinin de yılda en az bir kez yapılması, baca gazı zehirlenmelerinin önüne geçilmesi açısından da önemlidir.''

''TSE'li kombi kullanın''

40 yıllık doğalgaz teknisyeni olan İstanbul Doğalgaz Sıhhi Tesisat ve Kalorifer Teknisyenleri Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Yaşar Biter de, doğalgazla çalışan cihazlara dikkati çekti. ''TSE'li dediğimiz ürünlerin dışında başka cihazların tercih edilmemesi gerekir. Evlere yan sanayi cihazların takılması nedeniyle doğalgazın yanması tam randıman vermiyor'' diyen Biter, yürürlüğe giren yasaya göre, termostatlı vanası bulunmayan radyatörlerin odalarda kullanımının yasaklandığını hatırlattı.

Biter, faturalarda kötü sürprizlerle karşılaşmamak için radyatör ve kombilerin bakımının yetkili kişilere yaptırılması konusunda vatandaşları uyardı.