TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 11 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre düşüş göstermesine rağmen, kasım ayı ihracatında yüzde 4,5 artış yaşandığını bildirdi.

Gürdoğan, yazılı açıklamasında, Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den ocak-kasım döneminde 1 milyar 380 milyon 149 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini belirtti.

Bölgeden geçen yılın aynı döneminde 1 milyar 574 milyon 199 bin dolarlık ihracat yapıldığına işaret eden Gürdoğan, sorumluluk alanlarındaki illerden yılın 11 ayında yapılan ihracatın geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 azaldığını kaydetti.

Gürdoğan, söz konusu dönemdeki ihracatta ürün sıralamasında 925 milyon 588 bin dolarla fındık ve mamullerinin birinci, 176 milyon 279 bin dolarla yaş meyve sebze ürünlerinin ikinci, 101 milyon 473 bin dolarlık ihracatla madencilik ürünlerinin üçüncü sırada yer aldığını bildirdi.

Bölgeden aynı dönemde 118 ülkeye ihracat yapıldığını belirten Gürdoğan, "En fazla ihracat yapılan ilk 5 ülke İtalya, Gürcistan, Fransa, Almanya ve Rusya olmuştur. En çok ihracatımızın yapıldığı bu ülkelerden de İtalya'ya yüzde 41, Gürcistan'a yüzde 18 artış yaşanmasına rağmen, Almanya'ya yüzde 28, Fransa'ya yüzde 4 ve 2015 yılında en önemli ihraç pazarlarımızdan olan Rusya Federasyonu’na yönelik ihracatımızda da yüzde 70 düşüş yaşandı. Sorumluluk alanımızdaki Trabzon, Rize, Artvin ve Gümüşhane'den yılın 11 ayında yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre düşüş göstermesine rağmen, kasım ayı ihracatında yüzde 4,5 artış yaşandı." değerlendirmesinde bulundu.

Gürdoğan, bölge ihracatında görülen düşüşteki en büyük etkenin, fındık ihracatındaki düşüş olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Bir diğer önemli neden ise Rusya Federasyonu'na yönelik ihracatımızda, ihraç yasağı nedeniyle yaşanan yüksek oranlı düşüş ve madencilik ürünleri fiyatlarındaki gerilemeden kaynaklanmaktadır. Rusya Federasyonu'na yönelik yaş meyve sebze ürünlerinden bir kısım ürünlerin ihracat yasağının kalkması önemliydi. Sayın Başbakanımızın Rusya Federasyonu'na yapacağı ziyaret sonrası sebze ürün gruplarının bir kısmında ihracat yasağının kalkacak olması nedeniyle 2017 yılında bu ülkeye yönelik ihracatımızın tekrar artış trendine gireceğini umuyoruz. Bölgemizden, kasım ayında yapılan ihracatta görülen yüzde 4,5'lik artış, 2017 yılında ihracatımızın, bu yıl yaşanan kayıpları telafi etmeye başlayacağını gösterir niteliktedir.

Bunun yanında, hükümetimizin 2017 yılı için ihracata yönelik verilecek destekleri artırması ve ihracatçımıza rekabet imkanı kazandırabilecek alanlara yönelik teşvik tedbirlerinin farklılaştırılarak verilecek olması önemli. İhracatçı Birlikleri kaynaklarından oluşturulması planlanan Kredi Garanti Fonu'nun hayata geçirilmesine yönelik çalışmaların da önümüzdeki yıl ihracatımızda önemli sıçrama yapacağına inanıyoruz."