Yeraltı kaynakları bakımından oldukça zengin olduğu yapılan araştırmalarda ortaya çıkan Doğu Karadeniz Bölgesi'nde altın, bakır, linyit, çinko, bentonit, demir, mermer gibi madenlerin yanı sıra farklı bölgelerde geleceğin yakıtı uranyum olduğu belirlendi.

Ordu sahil kumsallarında uranyum olduğu belirtilen araştırmalara ek olarak Maden Tetkik Araştırma Enstitüsü (MTA) araştırmalarında bu kez Giresun'da uranyuma rastlandı.
MTA'nın yaptığı ve web sitesinde haritalarını yayınladığı çalışmalarda, bölgede bilinen madenler olan altın, bakır, çinko, bentonit dışında uranyum yatakları da olduğu belirlendi. Araştırmalarda özellikle Ordu'nun Ünye ve Ulubey, Giresun'un Görele ilçelerinde altın damarları belirlenirken, yine Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi sahalarında uranyuma rastlandı.

Maden Tetkik Arama Enstitüsü'nün (MTA) internet sitesinde yayınlanan bilgilere göre, Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illerin maden raporları şöyle:

ORDU'DA ALTIN VE MERMER
Ordu: Ünye'nin Kumarlı Mevkii ile Ulubey İlçesi'nin Akoluk ve Sayaca bölgelerinde altın yatakları bulunduğu belirlendi. Akoluk mevkisindeki altın miktarının 1 milyon ton, Sayaca mevkisindekinin 17 bin ton, Ünye-Kumarlı mevkisindekinin ise 1 ton kapasitesi bulunduğu tespit edildi. Fatsa-Zavi köyü, Gölköy-Şıhman mevkisi, Kumru- Gümüşdere mevkisindeki bakır, kurşun ve çinko yatakları bulunuyor. Ünye-Fatsa-Kavaklar sahasında çoğu ağartma toprağı olmak üzere 743 bin ton, Keşköy yatağında 460 bin ton, Emireli Mevkii'nde 421 bin ton, Ahizetli mevkisinde 128 bin ton, Tavkutlu-Gülcüğen mevkisinde 812 bin ton, Mesudiye-Çavdar köyünde 80 bin ton Bentonit tespit edildi. Çambaşı Yaylası Fundacık mevkisinde 750 bin ton demir, Ünye-Kumarlı sahasında 107 ton gümüş olduğu ortaya çıktı. Ulubey ilçesi Akoluk mevkisinde seramik ve kağıt sektöründe kullanılabilen 148 bin ton, Sayaca mevkisinde ise 2 milyon ton kaolen bulunuyor. Ayrıca Mesudiye ilçesi Topçam Beldesi sahasında ise yörenin en güzel ve sert mermer yataklarına rastlandı.

GİRESUN'DA URANYUM
Giresun:Giresun'un Görele ilçesi Çanakçı mevkisinde sahada 1 ton kapasiteli altın, Şebinkarahisar yatağında ise 300 ton kapasiteli uranyuma rastlandı. Halen işletilen Espiye-Lehnoz'da yaklaşık 2.5 milyon ton bakır, 2 milyon 312 bin ton çinko, Espiye-Kızılkaya'da 5.5 milyon ton kapasiteli, Tirebolu-Harkköy'de 6 milyon ton kapasiteli, Harşit-Köprübaşı mevkisinde 10 milyon ton kapasitesi bakır-çinko, pirit ve kurşun yatakları belirlendi. Bu yatakların halen işletildiğine dikkat çekildi.

TRABZON'DA ÇİNKO VE KİREÇ TAŞI
Trabzon: Trabzon'da maden açısından en çok kireçtaşı bulunuyor. Hacımehmetköy mevkisinde 37 ila 39 milyon ton kapasiteli kireçtaşı yatakları bulunurken, geçmiş yıllarda demir madeni bulunduğu ve işletildiği, ancak halen stoklarda 200 ton cevher olduğuna dikkat çekildi. Trabzon'da ayrıca Vakfikebir-Gökçeköy'de 60 bin ton, Sürmene-Kutlular sahasında 497 bin ton, Of-Katarakdere sahasında 613 bin ton, Maçka-Güzelyayla yatağında 154 milyon 700 bin ton, Yomra-Kanköy yatağında 2 milyon ton bakır, çinko, kurşun yatakları bulunduğu belirtildi. Diğer maden cevherlerinin düşük tenorlu ve ekonomik olmadığına dikkat çekildi.

RİZE'DE BAKIR ÇİNKO KURŞUN
Rize: Rize'nin Çayeli-Madenköy yatağında 10 milyon 600 bin görünür, 15 milyon ton mümkün olabilecek halen işletildiği belirtilen bakır-kurşun-çinko yatakları bulunuyor. Fındıklı İlçesi Kartiba sahasında 3 milyon 600 bin ton görünür rezervli, yine aynı ilçenin Akkaya mevkisinde 400 bin ton potansiyeli olan demir cevheri olduğu belirlendi. Akkaya mevkisinde geçmiş yıllarda demir madeninin işletildiği ve 150 bin ton cevher çıkartıldığına da dikkat çekildi. Bu arada, Ardeşen ilçesinde renkli pisen seramikte katkı maddesi olarak kullanılan feldspat madenine rastlandı. Uzmanlar, bu bölgede çok yüksek miktarda bir potansiyel bulunduğunun tespit edildiğini belirterek, kapasitesinin belirlenmesine çalışıldığını kaydettiler. İkizdere ilçesi Memişoğlu, Keçikayası sahalarında orta ve iyi kalitede mermer yataklarının da bulunduğuna dikkat çekilirken, Ayden Yaylası'nın jeotermal sahası özelliği taşıdığı vurgulandı.

ARTVİN'İN ALTI ALTIN
Artvin: Artvin'in Borçka-Akarsen mevkisinde ilk başta 39 bin 600 ton görünür, 4 milyon tona kadar çıkması mümkün altın yatakları bulunduğu ortaya çıktı. Ayrıca Gümüşhane köyünde 30 milyon ton jeolojik, Yusufeli-Esendağı yatağında bin ton, Kafkasör Yaylası'nda 1 milyon 600 bin ton görünür nitelikte düşük tenörlü altın yatakları olduğu da belirtildi. Özellikle Borçka ve Murgul Dağı sahalarında çok miktarda bakır-kurşun-çinko yataklarının da bulunduğu da kaydedildi.